Suske en Wiske Fandag in Nieuwegein

Suske en Wiske iets van vroeger? Niets lijkt minder waar. Als het uiterlijk van de jonge helden wordt aangepast aan deze tijd, halen ze nog steeds alle krantenkoppen in Nederland en Vlaanderen. Een bewijs dat de strip die ver in de vorige eeuw het daglicht zag, nog steeds talloze fans van jong en oud weet te bereiken. Voor hen is er op zondag 8 april de Suske en Wiske Fandag in Nieuwegein.

De afgelopen jaren gebeurt er volop in de wereld van deze striphelden. De 73 jaar oude rode reeks (wie is er niet groot mee geworden?) heeft inmiddels met ‘SOS Snowbell’ zijn 343deel het daglicht doen zien.

In de ervaren handen van tekenaar Luc Morjaeu en schrijver Peter Van Gucht hebben de hoofdfiguren vorig jaar een metamorfose ondergaan die niet onopgemerkt bleef. De albums werden groter, de tekeningen bleven wat minder binnen de kaders en de helden kregen een opfrisbeurt, waardoor ze er weer jaren tegen kunnen.

Verder zorgden ook ‘Amoras’ (Suske en Wiske voor volwassenen) en uitgaven door gasttekenaars en -schrijvers, waaronder recent nog ‘Cromimi’ door Yann en Gerben Valkema, voor een extra impuls. En dan was er eind vorig jaar op het Vlaamse Ketnet ook nog de start van de animatiereeks ‘Suske & Wiske Junior’ voor de allerkleinsten.

Signeren
Morjaeu en Van Gucht komen op 8 april, bijgestaan door decortekenaar Christian Verhaeghe, naar de Fandag om te signeren. Ook Wilbert van der Steen is van de partij. Hij won met ‘Zon’ de Willy Vandersteenprijs 2017 voor het beste Nederlandstalige stripalbum. Eric De Rop, voormalig inkter van Suske en Wiske, signeert zijn nieuwe Schanulleke-boek dat speciaal op deze Fandag in beperkte oplage verschijnt.

Ook aan de jonge fans wordt gedacht. Zo zullen er in de kinderhoek enkele afleveringen van de animatiereeks Suske & Wiske Junior worden getoond. Voor de kleintjes is er verder een speurtocht met leuke prijzen, een kinderveiling, ze kunnen hun eigen button maken, zich laten schminken en op de foto met Schanulleke.

Bronzen beelden
Heel bijzonder zijn de bronzen beelden van Suske en Wiske uit de collectie van Standaard Uitgeverij die tijdens de Fandag voor het eerst publiek zullen worden getoond.

Te gast is ook Fons van Dommelen van Parastone in Den Bosch. Hij is de maker van de kleine beeldjes van Suske en Wiske-figuren die de afgelopen twintig jaar zijn verschenen. Dit jaar wordt het beeldje van Rikki, de grote broer van Wiske, gepresenteerd. Hoewel hij slechts in enkele verhalen een rol heeft gespeeld, is hij toch een onvergetelijk karakter uit de geschiedenis van de stripreeks.

De Fandag op zondag 8 april vindt plaats in MeetingDistrict aan de Blokhoeve 2a in Nieuwegein en duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. Verder ziet het programma van de Fandag er als volgt uit:

  • 10u30 – 12u00 Signeersessie (enkel handtekeningen)
  • 11u30 – 12u00 Kinderveiling
  • 12u30 – 13u30 Grote veiling
  • 13u30 – 15u30 Signeersessie (opdrachttekeningen enkel voor leden, met voorinschrijving)
  • 15u30 – 16u00 Verloting

De hele dag kunnen verzamelaars ook terecht bij meer dan 100 meter verkoopkramen, waar ze wellicht dat ene album vinden waar ze al tijden naar op zoek zijn.

De Fandag wordt georganiseerd door De Fameuze Fanclub, al meer dan dertig jaar de officiële fanclub van Suske en Wiske. Leden ontvangen vier keer per jaar het tijdschrift ‘Versus’ met nieuws en wetenswaardigheden over hun favoriete helden en een bijzonder ledenbeeldje. Dit jaar is dat een sculptuur van Rikki.

Leden van De Fameuze Fanclub betalen € 5,- voor de Fandag, niet-leden € 8,50. Voor kinderen tot 8 jaar is de toegang gratis. Een leuk gezinsuitje dus voor jonge en wat oudere stripliefhebbers.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren