Supersnel datanetwerk voor regionale tramlijn

Wat snel internet is voor uw computer dat is het nieuwe glasvezelnet voor de regionale tramlijn. Haarscherpe camerabeelden voor uw veiligheid op de halte. Een stabiele dataverbinding voor uw financiële transacties met het inchecken voor de reis en actuele reisinformatie op de halte schermen. Voor dat alles zorgt het nieuwe datanetwerk van het trambedrijf van de provincie Utrecht.

De basis van het datanetwerk is glasvezel dat net als echt glas wordt geblazen. BAM Infra Rail B.V. voert deze bijzondere werkzaamheden momenteel uit langs de trambaan in Utrecht, Nieuwegein-Zuid en IJsselstein. Een slordige 20 kilometer aan glasvezelkabel gaat zo de grond in. De planning is erop gericht dit werk af te ronden voordat vanaf 30 mei 2020 de trambaan wordt vernieuwd in Utrecht, Nieuwegein-Zuid en IJsselstein.

Kwaliteitsimpuls
Het datanetwerk voor de regionale tramlijn krijgt daarmee een stevige kwaliteitsimpuls. De glasvezelkabels zorgen voor een supersnelle dataverbinding van wel 1Gb per seconde. We kunnen daarmee de veiligheidsbeelden op de haltes vanuit de verkeersleiding tot op het kleinste detail bestuderen. Niet alleen de beveiligingscamera’s maar ook poorten van nood ingangen bij de trambaan worden zo op afstand snel bediend, evenals de onderstations die zorgen voor de stroomvoorziening van het tramsysteem. Het systeem bewaakt ook de slagboominstallaties bij de overwegen van de trambaan en is geschikt gemaakt voor nieuwe toepassingen met actuele reisinformatie op de haltes.

Snel en stabiel
Het nieuwe netwerk is vergeleken met de oude datakabels die van koper zijn opmerkelijk stabiel. Glasvezel heeft niet alleen een grote bandbreedte, maar is ook ongevoelig voor externe storingen als blikseminslag, hoogspanning of magnetische straling. Omdat de provincie Utrecht dit nieuwe netwerk in eigen beheer neemt, kunnen we bovendien snel en gemakkelijk aanpassingen en verbeteringen doorvoeren. Aan capaciteit is in elk geval geen gebrek, want in de mantelbuizen onder de grond is nog ruimte voor vier extra kabels met mogelijkheden voor toekomstige extra ICT toepassingen.

Glasblazen, maar dan anders
Glasvezel blazen langs een tramlijn ziet er net even iets anders uit dan het werk van een Venetiaanse glasblazer. Een compressor zorgt voor de nodige luchtdruk en blaast het glasvezel door kabels de grond in over een lengte van ettelijke kilometers.

Benieuwd hoe BAM deze klus klaart? Bekijk dan hierboven de korte video impressie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren