Succesvolle aanplantdag eetbaar landschap in het Natuurkwartier

Op zaterdag 25 november 2023 werd, ondanks de regen, met enthousiasme het Eetbaar Landschap in het Natuurkwartier aangeplant. Het idee komt van Stichting De Groene Koepel en zij hebben ook het ontwerp van het eetbaar landschap cadeau gedaan aan de gemeente. Het landschap belooft een waardevolle toevoeging te worden aan onze stad.

Samenwerken met de natuur
Het eetbaar landschap (ook voedselbos genoemd) heeft verschillende lagen van bomen, struiken, kruiden en klimplanten die samen een mini-bos vormen. Er groeien allerlei planten die je kunt eten. Daarnaast is het dé ideale plek voor heel wat diertjes zoals insecten, kleine zoogdieren, vlinders en bijen.

Het eetbaar landschap werkt samen met de natuur, anders dan bijvoorbeeld een moestuin. In een moestuin moet je vaak onkruid weghalen, maar in een eetbaar landschap regelt de natuur zichzelf. Omdat het eigenlijk een bos is, kan het zichzelf onderhouden. Het voedselbos kan beter omgaan met het weer omdat het meer water vasthoudt en helpt om de hitte te verminderen. Ook komen er door het landschap veel verschillende planten en dieren, wat zorgt voor meer variatie en helpt bij het bestuiven. Hierdoor blijft het hele systeem in balans, wat weer goed is voor onze omgeving en gezondheid.

Samen planten
Het Eetbaar Landschap is aangelegd samen met de vrijwilligers van het Natuurkwartier. Op het Natuurkwartier werken verschillende organisaties samen om de inwoners van Nieuwegein te betrekken bij de natuur en erfgoed. Ruim 20 vrijwilligers hielpen in de regen om de planten in de zware kleigrond te zetten.

Het Eetbaar Landschap is aangelegd om aan de inwoners van Nieuwegein te laten zien hoe landbouw ook anders kan. Op termijn zullen er lessen gegeven worden aan basisscholen en worden er speciale evenementen georganiseerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk