Subsidie voor verwijdering van asbestdak

Vanaf 2024 mogen er geen asbestdaken meer zijn in Nederland. De daken zijn tegen die tijd erg verouderd en door verwering komen asbestvezels vrij. Die vezels zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Ook in Nieuwegein zijn er nog woningen, schuren of carports met asbestdaken. De gemeente wijst een ieder op de wettelijke plicht tot sanering van deze asbestdaken en de (beperkte) subsidiemogelijkheden.

Is het huis gebouwd voor 1994? Een woning, schuurtje of carport met golfplaten? Dan zou het kunnen dat er asbest in de dakbedekking zit. onzeker daarover? Het is goed om dit uit te zoeken. Vanaf 2024 moeten namelijk alle asbestdaken verwijderd zijn. Het vernieuwen van het dak vraagt nogal wat aan voorbereidingstijd en geld. Wat dat laatste betreft heeft het rijk voor 2016 subsidie (maximaal 10 miljoen) beschikbaar gesteld om asbestdaken door gecertificeerde bedrijven te verwijderen.

Asbestdaken tot en met 35 m2 mag men, onder strenge voorwaarden, zelf verwijderen. Hier geldt de subsidie dan ook niet voor. Wel kan, na melding bij de gemeente, gratis verpakkings- en persoonlijke beschermingsmiddelen worden opgehaald en  het dubbel verpakte asbest gratis worden aangeleverd.

Initiatieven van inwoners om gezamenlijk op te trekken in de vernieuwing van asbestdaken juicht de gemeente toe en ondersteunt dat graag met voorlichtingsactiviteiten via de wijkplatforms.

Neem, bij vragen over de persoonlijke situatie als eigenaar van een asbestdak, contact op met Edwin de Heus, 14030 of bouwtoezicht. Meer informatie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren