Straf tegen serieverkrachter Gerard T. blijf gehandhaafd

De straf die de Nieuwegeiner Gerard T. eerder heeft gekregen in de Utrechtse serieverkrachtingszaak blijft gehandhaafd. De Hoge Raad heeft beslist dat de eerder opgelegde 16 jaar blijft staan. ‘De schuld van Gerard T. is overtuigend en wettig bewezen’, zo oordeelde het hoogste Nederlandse rechtsorgaan. Gerard T. kan nog naar het Europese Hof gaan om de opgelegde straf aan te vechten.

Gerard T. was op zeven punten tegen zijn veroordeling in cassatie gegaan. Hij vocht onder meer de wetmatigheid aan van het gebruik van de lokfiets, die er uiteindelijk voor zorgde dat hij in 2014 tegen de lamp liep.

Zijn advocaat Maarten Krikke eiste in 2016 nog voor vrijspraak. Krikke vond dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk was, omdat de procesorde geschonden zou zijn. Hij doelde daarmee op het ‘bewust inzetten van een lokfiets’ bij het huis van zijn cliënt. Gerard T. ontvreemde deze fiets op 16 juli 2014 waardoor hij DNA moest afstaan. Dit leidde tot een match in de DNA databank. Krikke vond ook dat alleen DNA-bewijs te mager was om de verdachte te veroordelen. ‘Mogelijk is het materiaal vervuild’, opperde hij tijdens het eerdere proces. Ook het inzetten van een undercoveragent in de gevangenis, bedoeld om T. te laten praten, beoordeelde de advocaat als ‘schending van het zwijgrecht.’

JONGE VROUWEN
De verkrachtingen in en om Utrecht hielden de stad jarenlang in de greep. De slachtoffers waren steevast jonge vrouwen en omdat veel zaken rond De Uithof speelden was de veiligheid van vrouwelijke studenten in die periode een grote zorg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk