Katern

Stinzenplanten onder de loep

IVN Nieuwegein en IJsselstein e.o., BuitenWijs (het samenwerkingsverband in NME voor de basisscholen in de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein) en Vogelwacht Nieuwegein/IJsselstein e.o. organiseren op 19 maart van 19.45 uur tot 21.45 uur in het MEC aan de Geinoord een lezing over stinzenplanten. Stinzenplanten (krokus, bosanemoon, vingerhelmbloem, holwortel) en het voorjaar horen bij elkaar. Als de bladeren nog niet aan de bomen zitten, bloeien ze vaak massaal.

Stinzenplanten zijn vooral aangeplant op oude buitenplaatsen zoals bijvoorbeeld Rijnhuizen in Nieuwegein maar ook bij boerderijen, kloosters en op kerkhoven. Het woord stinzenplant komt van het Friese woord stins dat stenen huis betekent. Naast de hoge belevingswaarde door hun prachtige bloei hebben ze ook vaak nog een interessante geschiedenis. Zo komen veel stinzenplanten uit Azië.

Er is veel te zien aan stinzenplanten: bouw, vorm, kleur, bol, knol of wortelstok. Na een korte inleiding gaan groepjes aan de slag om deze prachtige planten te bekijken. De toegang is gratis. Kom op tijd, want de deur gaat om 19.45 uur op slot!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk