Startnotitie voor marktwerking in de kinderopvang

Op 1 januari 2004 zal de Wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk) van kracht worden. Met de invoering van de Wbk komt een einde aan de intensieve investeringen van de overheid in de uitbreiding van het aantal kinderopvangplaatsen in Nederland en zal de rol van de overheid beperkter worden. Daarvoor in de plaats komt marktwerking en meer keuzevrijheid voor de ouders.

Ouders, werkgevers en de overheid zullen in de toekomst gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de financiering van de kinderopvang. De gemeenten behouden daarbij hun rol in de financiering van kinderopvang voor bepaalde doelgroepen, zoals uitkeringsgerechtigden, herintreders en inburgeraars en voor mensen die van hun werkgever geen bijdrage krijgen voor kinderopvang. De gemeenten kopen daartoe niet langer kinderopvangplaatsen in bij de instellingen, maar zullen de ouders gaan financieren (vraagfinanciering).

Ten behoeve van de invoering van de Wbk in Nieuwegein heeft het college een plan van aanpak in de “Startnotitie Invoering Wet basisvoorziening kinderopvang” opgesteld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk