Start bouw nieuwe brandweerpost in Vreeswijk

Donderdagmiddag 11 januari jl.  vierden gemeente en brandweer de start van de bouw van de nieuwe brandweerpost aan de Henri Dunantlaan 1 in Vreeswijk. Burgemeester Frans Backhuijs onthulde het bouwbord en nam samen met de vrijwilligers en medewerkers van de brandweer afscheid van het oude brandweergebouw. Het oude gebouw wordt nu eerst gesloopt en vervolgens wordt gestart met de nieuwbouw van een toekomstbestendig en duurzaam gebouw waarvoor de oplevering gepland staat eind 2018. De brandweer heeft gedurende de bouw een tijdelijke huisvesting aan de Nijverheidsweg. Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag.

Burgemeester Backhuijs: “Ik ben blij dat dat we met de bouw kunnen starten. Medewerkers van de brandweer krijgen een toekomstbestendig gebouw met alle moderne voorzieningen. Hiermee is de brandweerzorg voor de inwoners van Nieuwegein-zuid weer voor vele jaren gewaarborgd. Daarnaast verrijst er een gebouw dat architectonisch past in de omgeving: herkenbaar, open en transparant.”

Passend en klaar voor de toekomst
In de brandweerpost aan de Dunantlaan werken 24 medewerkers en 30 vrijwilligers van de brandweer Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Het gebouw is zodanig verouderd dat nieuwbouw de beste optie is. Er komt een nieuwe brandweerpost met twee stallingsruimten voor de brandweerauto’s en bijbehorende nevenruimtes. Voor het gebouw komt een betonnen oefenplaats, waar de brandweer oefeningen uitvoert. Het oefenen bestaat uit technische hulpverlening en voertuig technische vaardigheden (bijvoorbeeld het openknippen van autowrakken). Het terrein wordt aan de zijkant afgesloten.

Kenmerkend voor het ontwerp zijn aspecten, zoals herkenbaarheid, open, transparant en duurzaamheid. Zo wordt het een gebouw zonder aardgas, worden op het dak zonnepanelen geplaatst en wordt gebruikgemaakt van LED-verlichting. Overigens wordt de verlichting van de stalling zo afgesteld dat deze geen overlast geeft. De bomen en de groenstroken blijven gehandhaafd.

Tijdelijke huisvesting aan Nijverheidsweg
Tijdens de bouw opereert de brandweer vanaf een bedrijfsruimte aan de Nijverheidsweg op het industrieterrein. Zo blijven de aanrijtijden goed en kan de brandweer snel bij uw zijn als dat nodig is.

Planning
De sloop van het oude pand start naar verwachting vanaf maandag 22 jan 2018 en een maand later start de bouw van het nieuwe pand. In het 4e kwartaal van 2018 wordt het nieuwe pand opgeleverd en zal de brandweer operationeel zijn aan de Henri Dunantlaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren