Katern

Stadspenning voor honderdjarig Jutphaas Wonen

Woningcorporatie Jutphaas Wonen heeft donderdagavond de Stadspenning van Nieuwegein ontvangen uit handen van wethouder Hans Adriani. Dat gebeurde tijdens een symposium in theater De Kom ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de corporatie. Directeur en bestuurder Bram Lipsch van Jutphaas Wonen nam de penning in ontvangst.

In zijn toespraak blikte wethouder Hans Adriani terug op de rol van de corporatie in de laatste honderd jaar. Hij zei onder meer dat Jutphaas Wonen altijd inspeelt op de behoefte van de tijd en zich steeds ten dienste stelt van de huurders.

Adriani: ‘Elke keer weet de corporatie de weg van innovatie in te slaan, waarmee het aanjager en trendsetter is voor de gemeente en andere corporaties. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om samenwerking in de regio in de jaren negentig, om een impuls van de bouwproductie in de jaren 2000 – 2010 of om kantoortransformaties en verduurzaming in de jaren tien. Jutphaas Wonen laat zien dat het als kleine corporatie keer op keer, samen met haar huurders, grootse resultaten kan bereiken.’

Eén van de drijvende krachten in de beginjaren van Jutphaas Wonen is de heer L. de Ruijter Jr. Hij heeft de vereniging gedurende vele jaren in verschillende functies gediend. In het dagelijks leven was de Ruijter Jr. directeur van de Tram- en Bargedienst ‘De Vereeniging.’

Op de foto: Bram Lipsch van Jutphaas Wonen met rechts wethouder Hans Adriani

Woningcorporatie Jutphaas Wonen bestaat dit jaar 100 jaar. Op 19 juni 1919 vond in hotel ‘De Zwaan’ de oprichtingsvergadering plaats van ‘Woningbouwvereeniging Jutphaas.’ Het belangrijkste doel van de vereniging was om ‘aan de woningnood van de laagstbetaalden een einde te maken.’ Daar werd op 14 juli 1921 een begin mee gemaakt. Toen werd namelijk de eerste steen gelegd voor de bouw van 67 arbeiderswoningen en drie winkel/woonhuizen in de Schoolstraat, de Rijnhuizenstraat, de Stormerdijkstraat en de Nedereindseweg. Op dit moment heeft Jutphaas Wonen 1860 woningen., verspreid over heel Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk