Stadsbeiaardier van Nieuwegein Moshé Lewkowitz overleden

Afgelopen vrijdag is op 70-jarige leeftijd overleden: Moshé Lewkowitz. Lewkowitz was sinds 1985 stadsbeiaardier van Nieuwegein en is vandaag begraven op de joodse begraafplaats Gan Hasjalom in Hoofddorp.

Moshé studeerde viool, Algemene Muzikale Vorming en schoolmuziek aan het Conservatorium in Utrecht. Lewkowitz bekwaamde zich in het beiaardspel via een studie aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Leen ‘t Hart. Behalve als beiaardier werkte Lewkowitz ook nog als vioolpedagoog in Utrecht. Hij gaf tot kort voor zijn overlijden og viool-, altviool en ensemble-les aan huis.

Door de muziek leerde hij zijn echtgenote, Marian de Munck, kennen. Zij zong in het studentenkoor en hij was repetitor van de strijkers. Marian was katholiek opgevoed, maar omdat Moshé graag een joods gezin wilde, is ze toegetreden tot de liberale joodse gemeente. Ze kregen drie zonen en inmiddels zijn er vier kleinkinderen, waarvoor Moshé een zeer liefhebbende opa was.

Anderhalf jaar geleden bleek dat Moshé ernstig ziek was. Na vele behandelingen leek het weer goed te gaan, maar in december werd duidelijk dat genezing niet meer mogelijk was.

Moshé Lewkowitz in 2016 achter ‘zijn’ beiaard aan de Noordstedeweg (hoek Sluyterslaan) in Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk