Katern

St. Antonius Ziekenhuis opereert kloppend hart

Hartchirurgen van St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hebben woensdag lekkende hartkleppen geopereerd terwijl het hart bleef doorkloppen. Voor gisteren werd een dergelijke operatie voor onmogelijk gehouden. Kennelijk zeker van de methodiek werd dezelfde operatie meteen maar bij twee patiënten succesvol uitgevoerd.

De lekkende hartkleppen bevinden zich bij beide patiënten tussen de rechterboezem en rechterhartkamer. Beide patiënten waren daardoor zwaar ziek en zouden waarschijnlijk vroegtijdig komen te overlijden aan hartfalen. Allebei hielden ze veel vocht vast waardoor ze met ernstige ademhalingsproblemen kampten en ze konden zich nog maar moeilijk bewegen. Een operatie aan de hartkleppen waarbij het hart tijdens de operatie klopt, is in de hele wereld slechts elf keer eerder gedaan.

Voorheen moesten patiënten tijdens hartoperaties worden aangesloten op machines die tijdelijk de hart- en longfuncties overnamen. Dat is eigenlijk een slechte zaak omdat het lichaam een enorme klap krijgt van deze onderbreking. Daardoor loopt de patiënt risico op bijvoorbeeld hersenbeschadiging.

Tijdens de operatie werd bij beide dames een minuscuul implantaatje ingebracht dat de ring waarin de hartklep hangt kan dichttrekken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk