St. Antonius Ziekenhuis over op nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD)

Het St. Antonius Ziekenhuis is afgelopen nacht overgestapt op een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD). In de nacht van 12 op 13 oktober is het nieuwe EPD officieel in gebruik genomen. De medische gegevens van alle bestaande en nieuwe patiënten van het St. Antonius worden nu in dit nieuwe systeem geregistreerd en beheerd.

Met de ingebruikname van het nieuwe EPD neemt het St. Antonius afscheid van het technisch verouderde IntraZis, een systeem dat 20 jaar geleden door het St. Antonius zelf is ontwikkeld en toen uniek was. Het nieuwe EPD is van Epic. Dit systeem wordt over de hele wereld gebruikt en continu doorontwikkeld, waarbij goed ingespeeld wordt op technologische ontwikkelingen. Het ziekenhuis kan hiermee dus beter tegemoet komen aan de (digitale) behoeften van patiënten en zorgverleners en is beter voorbereid op toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Overal de juiste actuele gegevens beschikbaar
Behalve de behoefte aan een meer toekomstbestendig systeem was ook de fusie tussen het St. Antonius Ziekenhuis en het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis een reden om over te stappen op het nieuwe EPD. Beide ziekenhuizen werkten nog met verschillende systemen. Nu kunnen alle artsen en andere zorgverleners op alle locaties van het St. Antonius met één gezamenlijk EPD werken. Zij raadplegen hierin de medische gegevens van patiënten, zoals onderzoeksresultaten, overzicht van medicijnen en allergieën. Ook slaan ze er de behandelplannen in op. Zo verlopen zorgprocessen efficiënter, omdat elke bevoegde zorgverlener op elk moment over dezelfde juiste informatie van patiënten beschikt.

Doordat alles nu in één systeem zit, is het ziekenhuis ook beter in staat om van groepen patiënten met eenzelfde aandoening de gegevens geanonimiseerd te vergelijken en te analyseren. De uitkomsten daarvan kunnen arts en patiënt helpen bij het samen maken van betere keuzes voor bijvoorbeeld het soort behandeling of om behandelplannen te optimaliseren. Zo kan nog beter worden gestuurd op kwaliteit en veiligheid.

Introductie nieuw patiëntenportaal verloopt gefaseerd
Onderdeel van het nieuwe systeem is het nieuwe patiëntenportaal ‘Mijn Antonius’. Hiermee krijgen patiënten de mogelijkheid in een eigen beveiligde online omgeving onder meer delen van het eigen medisch dossier in te zien. Om de overgang naar het nieuwe patiëntenportaal zo soepel mogelijk te laten verlopen wordt ‘Mijn Antonius’ in eerste instantie alleen actief aangeboden aan de gebruikers van het oude digitale patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis en aan patiënten die digitaal een vragenlijst moeten invullen (bijvoorbeeld ter voorbereiding op een opname). Zo geeft het ziekenhuis zichzelf de tijd om te leren van wat nog verbeterd kan worden aan het portaal en hebben artsen en verpleegkundigen de tijd om te wennen aan het nieuwe EPD en aan alle nieuwe mogelijkheden die het nieuwe patiëntenportaal biedt, zoals vragen beantwoorden van patiënten en medicatie- en allergieoverzichten bijwerken en goedkeuren. Begin 2018 zal het ziekenhuis al zijn patiënten uitnodigen om een ‘Mijn Antonius’ account aan te maken.

One thought on “St. Antonius Ziekenhuis over op nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD)

  1. Jannie Schouten

    Gefeliciteerd.! Dat lijkt me een goede zaak, dat indien nodig onze gevens geopend kunnen worden, ongeacht waar je bent, door elke arts.!
    En wijzelf thuis ook kunnen kijken, hoe het precies heet , wat er zojuist is geconstateerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren