Katern

Springers Zwemvereniging Aquarijn springen goed op Eindhoven Diving Cup

Op donderdag tot en met zondag 5 februari jl. werd in Eindhoven de internationale Eindhoven Diving Cup (EDC) georganiseerd. Uit 12 landen, waaronder Engeland, Italië, Noorwegen, Hongarije en Litouwen, waren 165 sporters aanwezig in het zwembad in Eindhoven. Er werd in verschillende leeftijdsgroepen en -disciplines gesprongen.

In de C-groep voor meisjes (12 en 13-jarigen) waren maar liefst 20 deelneemsters. Op de 1 meter plank werd Yuna Hulkenberg zevende en Joy Daalhuizen achtste. Op de 3 meter plank draaiden de meisjes het om, Joy werd zevende en Yuna achtste. Voor beide meisjes was het de eerste keer dat ze deelnamen aan de EDC en gelijk in de top acht wat een prachtig resultaat is.

In de B-groep voor jongens (14 en 15-jarigen) waren er meer dan 20 deelnemers. Op de 1 meter plank was er een twaalfde plaats voor MIka Grosze Nipper en Lars van Hilten werd deriende. Op de 3 meter was er een veertiende plaats voor Lars. Zijn nieuwe sprong, de anderhalve salto achterover met anderhalve schroef lukte goed. Mika werd zeventiende op de 3 meter.

In de A-groep (16, 17 en 18-jarigen) was Zwemvereniging Aquarijn met maar liefst zes springers vertegenwoordigd. Bij de meisjes op de 1 meter waren er maar liefst 34 meisjes en de wedstrijd duurde dan ook bijna 3 uur. Iris de Heer bleef goed meedraaien en eindigde als negentiende. Nica Rakké werd vierentwintigste. Op de 3 meter konden ze er een schepje bovenop doen. Iris werd vijftiende en Nica werd twee-en-twintigste. Voor Aiden Wallegie, die in augustus de overstap naar Aquarijn heeft gemaakt (De club in Zoetermeer heeft helaas geen schoonspringafdeling meer), was het knap dat ze de deelname had gehaald. Ze werd zes-en-twintigste in een sterk veld.

Bij de jongens was het spannend. De top 12 mocht de finale springen. Daan Willemen, Matthew Hibbert en Kayra Asçi van Aquarijn wisten zowel op de 1 meter, als op de 3 meter de finale te halen. Een prachtige prestatie voor een Nederlandse club! Op de 1 meter was er een vierde plaats voor Matthew. Hij scoorde meer dan 400 punten en dat is goed voor de limiet voor TeamNL. Hij mag weer een jaar deel uitmaken van de Nederlandse ploeg schoonspringen. Daan sprong boven zichzelf uit, met een PR en werd zesde. Voor Kayra was er een twaalfde plaats.

Op de 3 meter plank liet Matthew twee nieuwe moeilijke sprongen zien waarbij hij de zevende plaats behaalde. Ook Daan liet een nieuwe sprong zien, de moeilijke 2,5 salto voorover met hele schroef en hij werd negende met deze sprong. Kayra verbeterde zijn PR in de finale en werd twaalfde.

Matthew sprong als 16-jarige ook de mannen 1 meter wedstrijd mee en werd daarin zesde. De winnaar kwam uit Italië, de nummer 2 uit Litouwen en de nummer 3 uit Noorwegen.

In het team-event waren Daan Willemen en Iris de Heer het enige voor Nederlandse team. Ze lieten goede sprongen zien en tot de laatste sprong was het spannend. Zij behaalden de vierde plaats.

Bij het synchroonspringen voor de jeugd lieten Aiden en Nica zien dat het steeds beter gaat met de synchroniciteit. Ze werden zesde. Daan en Matthew sprongen een geweldige wedstrijd synchroon, waarbij ze voor hun tweede sprong zelfs 2 negens kregen van de jury. Het was een zeer spannende strijd en de zenuwen zorgden ervoor dat de laatste sprong wat minder ging dan geoefend. Maar met een nieuw PR mochten ze de bronzen medaille ophalen, een prachtige prestatie!

Helaas miste Aquarijn Samuel Quist en Oona Abbema. Beiden kampen met een ernstige blessure. Samuel aan zijn knie en Oona aan haar voet. Zij mogen beiden deze week weer gaan beginnen met de eerste stappen in het zwembad. ‘We hopen dat ze de komende maanden weer kunnen aansluiten bij het team’ aldus de trainster.

Met deze 10 springers in Eindhoven, allemaal nog junioren, was Zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein de club met de meeste springers op dit niveau uit Nederland. De springers reizen begin maart af naar het Zweedse Stockholm om daar deel te nemen aan de Gamma Cup. Matthew zal dat als lid van TeamNL doen en daarbij uitkomen onder bondscoach Ramon de Meijer (oud-Aquarijn lid). Ook zullen er nog 2 D-meisjes (10/11- jarigen) mee gaan. Het belooft een bijzondere trip te worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk