Sportief dagboek (9)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein. Deze week laat hij onze redactie weten:

Het was erg druk op Parkhout toen zaterdagmiddag om vijf uur de Nieuwegeinse derby een aanvang nam. De spanning was ook groot: hoe zouden beide ploegen die in de onderste regionen bivakkeren, met deze mentale druk omgaan? Na anderhalf uur wisten de toeschouwers het antwoord: Geinoord bleek met 3-1 de overwinnaar en maakte een reuzensprong op de ranglijst. Van de onderste plek naar de middenmoot terwijl JSV geen punt kon zetten achter de negatieve serie van vier nederlagen op rij.

Zelf kon ik alleen de eerste helft van de derby aanschouwen omdat ik me in de rust naar Galgenwaard spoedde voor het volgen van FC Utrecht tegen Go Ahead. Op dat moment leidde de thuisclub al met 2-0 en leek JSV vooral mentaal kwetsbaar. De ploeg van Dick Kooijman nam al snel een voorsprong via spits Dimitri Djollo die even daarvoor al een riante kans had gemist. Toen in de loop van de eerste helft de defensie van JSV kansen bleef weggeven, kon de 2-0 via Mick Brookman niet van het scorebord blijven.

Volgens mijn collega Martin Veldhuizen gaf de derby na rust een andere aanblik. JSV herpakte zich in die fase en leek al snel op 2-1 te komen toen Barry Zwezerijnen een corner achter Jeremy Vrede werkte maar de aansluitingstreffer werd door de arbiter Van Waveren afgekeurd omdat Daryl Wright hands gemaakt zou hebben. Het zat JSV dus niet mee in de jacht op de gelijkmaker en die kans was definitief verkeken toen nieuweling Tom de Klein (ex-Houten) de 3-0 binnenkopte na mistasten van Pascal Florie. Hij werd na afloop ook ‘man of the match’. Dat Jonathan Merez toch nog op fraaie wijze 3-1 maakte in de slotfase na een al even prachtige voorzet van de ingevallen Tamer Ugur, was voor de statistiek. Het was wel het mooiste doelpunt van de wedstrijd.

Vooraf aan de derby speelden de veteranen van beide club een zogenaamde ‘Walking Football’- wedstrijd die ook al met 7-3 door Geinoord werd gewonnen. JSV-voorzitter Wim van Kippersluis zagen we nog een mooie kans missen en misschien was dat wel een voorbode van hetgeen na deze voorwedstrijd voor zijn club te gebeuren stond. Voor het publiek was deze ‘primeur’ een goede gelegenheid om eens met deze nieuwste tak van de KNVB kennis te maken.

In het komende weekeinde vraagt het bekergebeuren de aandacht. Geinoord moet op bezoek bij hoofdklasser Breukelen terwijl JSV als gastheer van SV Zeist fungeert. Misschien een goede gelegenheid voor de geplaagde formatie van coach Michael van den Berg om weer wat zelfvertrouwen op te doen en de negatieve spiraal nu te doorbreken. Geinoord kan in Breukelen laten zien dat de derbyzege een positieve stimulans is voor de rest van dit seizoen.

Goed nieuws uit het kamp van Vreeswijk. De kersverse Nieuwegeinse derde klasser won met 3-1 van hekkesluiter Bodegraven en heeft zich gemengd in de strijd om de eerste periodetitel, met de duels tegen twee regionale streekgenoten PVCV en MSV, in het vooruitzicht. Roland Triggelaar was met twee treffers ook dit keer weer de grote man bij de blauw-witten van sportpark Zandveld.

dsc_6635


 

Hoog opspringend weet nieuweling Tom de Klein (nr 3) de bal achter JSV-doelman Pascal Florie te koppen, hij brengt daarmee de stand op 3-0 voor Geinoord (foto Gerard van Vliet)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk