Sportief dagboek (24)

Hans van Echtelt: ‘Het was weer een bijzondere succesvolle middag voor het Nieuwegeinse voetbal. Het gebeurt niet vaak dat zowel Geinoord als JSV met de volle buit aan de haal gaan, en nu was dat voor de tweede week in successie het geval voor de trainers Gert Plomp en Henri Berghoef. Voor laatstgenoemde staat er zelfs nog mee op het spel: na de zege op streekgenoot VVIJ via de winnende treffer van Damian Tjon is JSV opgerukt naar de middenmoot. Maar dat niet alleen: de ploeg op Sportpark Galecop staat nu op de derde plek in de ranglijst van de tweede periode en is dus nog volop kanshebber voor een mogelijk vervolg van dit seizoen. Alle complimenten dus voor Henri Berghoef die zijn laatste seizoen bij JSV dus eervol wil afsluiten. En dat geldt ook voor collega Gerrit Plomp, die via twee overwinningen op rij (CSW en Buitenboys) een mooie sprong op de ranglijst van de tweede klasse B maakte. Zijn ploeg heeft nu twee weken rust, de volgende opponent heet Waterwijl dat pas op 22 april naar Sportpark Parkhout komt. Zelf was ik afgelopen zaterdag aanwezig om in stromende regen de confrontatie van beide ploegen te aanschouwen.’ Hieronder volgt traditioneel het verslag van reporter/fotograaf Gerard van Vliet die weer een degelijke analyse in petto heeft.

Gerard van Vliet: ‘Het tactische recept van de laatste weken werkte, zeker in de aanvang van deze wedstrijd. Laat de tegenstander de bal in de opbouw en maak de ruimte op eigen helft klein, probeer in de omschakeling met snel combinatiespel de defensie van de tegenpartij te verrassen. Op het natte sportpark Parkhout ging het thuispubliek er even goed voor zitten. Want al in de tweede minuut was Timo Meerding al aan de aandacht van de verdediging van de bezoekers uit Almere Buiten (1500 leden) ontsnapt, maar hij schoot keihard op keeper Rick van Dekken. Kort daarna was het in de negende minuut Jaey Daalhuisen die met een prachtig diagonaal schot de keeper van de bezoekers kansloos liet.’

Spelmoment uit het duel tussen Geinoord en Buitenboys, een van de treffers van de thuisclub in beeld. (Foto: Gerard van Vliet)

‘Slechts vier minuten later was het Timo Meerding die met een strakke schuiver van de rand van de zestien meter de 2-0 op het bord zette. Een flitsende start van de thuisploeg. Maar in het verloop van de eerste helft kon Buitenboys zich toch enigszins herpakken. Kansen en mogelijkheden waren er voor beide doelen. Na bijna veertig minuten spelen kreeg Buitenboys een vrijetrap op links ter hoogte van het strafschopgebied. Mitchell van Oort stond bij de eerste paal naar mijn mening niet goed opgesteld en tastte volkomen mis, de 38-jarige ex-international John Collins kon makkelijk inkoppen. Een mentale domper voor de thuisploeg om vlak voor rust een tegengoal te moeten incasseren.’

‘De tweede helft werden de duels wat feller en de overtredingen geniepiger. Scheidsrechter Jurgen van den Hazel moest er kort op zitten om het spel in goed banen te leiden. In de twaalfde minuut was het Timo Meerding die vlak buiten het strafschopgebied werd gevloerd zonder dat de tegenstander de intentie had om de bal te spelen. Dat leverde Dave Montijn een directe rode kaart op. De toegekende directe vrije trap werd door Daniel Kops strak en hard ingeschoten. Maar keeper Dekkers stak zeker de tweede helft in uitstekende vorm en kon de bal met een uiterste krachtinspanning tot corner verwerken.’

‘De overtal situatie kon Geinoord lang niet in een resultaat uitdrukken, ondanks een aantal reële mogelijkheden. In de slotfase gebeurde het dan alsnog, de bezoekers maakten gelijk. Even daarvoor had Mitchell van Oort via een aantal prima reflexen zijn doel weten schoon te houden maar uit scrimmage bij de tweede paal was het opnieuw John Collins die kon inkoppen. Geinoord moest even slikken. Maar nog geen minuut later was het Jeroen Scholman die uit een vrije trap van Jaey Daalhuisen, zwaar gehinderd de 3-2 kon inschieten. De zeer belangrijke drie winstpunten bleven zodoende alsnog in Nieuwegein.’