Sportief dagboek (21)

Hans van Echtelt schrijft normaal gesproken iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een getogen Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Maar, omdat Hans door familieomstandigheden tijdelijk niet naar sportvelden kan gaan, is hij voor het dagboek momenteel afhankelijk van zijn ‘rapporteurs’ die hem geregeld bij zijn absentie van volledige informatie voorziet.

Onze verslaggever/fotograaf Gerard van Vliet was zaterdag ter plekke om aan de Manitobadreef in Utrecht de belangrijke confrontatie tussen EDO en SV Geinoord bij te wonen. Een beladen duel voor trainer Gerrit Plomp die komend seizoen als coach van de Utrechtse formatie, waar hij als jeugdspeler begon en zijn vader bestuurslid was, gaat fungeren. Hier volgt het verslag van Gerard van Vliet.

Met deze slimme  treffer bracht Daniel Kops de  0-2 op het scorebord tegen EDO. De teruggekeerde spits was betrokken bij alle Geinoord-doelpunten, het werd uiteindelijk 1-3.

‘Op het sneeuwvrij gemaakte kunstgrasveld behaalde Geinoord vandaag een uiterst belangrijke, maar tevens moeizame overwinning. In het centrale verdedigingsblok nam Joran Ummels naast Ryan Verkerk, op uitstekende wijze de plaats in van de langdurig geblesseerde David Jackson. Luc Jansen en Jardell Adamson waren de vleugelverdedigers. Het middenveld werd gevormd door Sam Kolsteeg, Jeroen Scholman en Robin Jansen. Na het beginsignaal van scheidsrechter Jasper Jongejan mocht in de basis teruggekeerde Timo Meerding de aftrap verrichten. Hij stond achter Sem van Zwieten en Daniel Kops. Keeper Mitchell van Oort was vanmiddag weer de betrouwbare sluitpost.’

‘En direct was het al een echte wedstrijd waarin vooral de thuisploeg liet zien heel veel inzet en energie in de wedstrijd te willen steken. Maar Daniel Kops was vanmiddag al meteen weer heel belangrijk voor de bezoekers uit Nieuwegein. Al in de vijfde minuut kon hij, uitgeweken naar rechts vrij de bal aannemen en diagonaal op doel schieten. De keeper pareerde met een uiterste krachtinspanning de schuiver, maar de bal kwam daardoor pardoes voor de voeten van Sem van Zwieten, die geen moeite had de bal rustig in te schieten.’

‘Een opsteker voor de ploeg van scheidende trainer Gerrit Plomp. Geinoord zakte in op eigen helft en liet EDO het spel maken. Dat liep goed tot aan de zestien waar het aanvalsspel van de thuisploeg stokte in de afronding. Een aantal goede mogelijkheden liet de Utrechters onbenut en dat kwam hun duur te staan. In de omschakeling was de bal na drie balcontacten in bezit gekomen van Daniel Kops. Op de rand van de zestien meter, kapte hij voor de eerste keer zijn directe tegenstander uit. Hij herhaalde dit nog twee keer en liet vervolgens de keeper kansloos. En zo standen de bezoekers vlak voor de rust met 0-2 voor.’

‘De tweede helft liet bij aanvang eenzelfde spelbeeld zien. EDO mocht de bal hebben en het spel maken terwijl Geinoord soeverein verdedigde. Totdat er tien minuten waren gespeeld. Opnieuw was het Daniel Kops die alweer in de omschakeling handig voorlangs zijn tegenstander kruiste. De lichte overtreding was voldoende om scheidsrechter Jongejan uit Alkmaar de rode kaart te laten trekken. Alle protesten ten spijt van de thuisploeg moesten zij ruim een half uur met tien man verder. De vrije trap die nog openstond genomen door Daniel Kops werd in de muur van richting veranderd door Robin Jansen waardoor de keeper opnieuw kansloos was en Geinoord comfortabel op een 3-0 voorsprong kwam.’

‘EDO moest met tien man verder maar de ploeg rechtte de rug en maakte het de bezoekers nog erg lastig. De rust was verdwenen uit de ploeg van Gerrit Plomp, uitverdedigen lukte niet meer en in de opbouw ging van alles mis. Het was vooral EDO dat de kansen creëerde maar ook ruimschoots miste. Vijf minuten voor tijd moest keeper Mitchel van Oort dan toch capituleren en stond de 1-3 op het prachtige elektronische scorebord. EDO verdiende gezien het spelbeeld wel meer maar moet ook erkennen dat het juist in de afwerking faalde. ‘Het verschil is Daniel Kops’ was de terechte opmerking na afloop in de bestuurskamer door een bestuurslid van EDO, een juiste conclusie.’

Komende zaterdag komt FC Breukelen naar Sportpark Parkhout in Nieuwegein, uitgerekend de oude club van Kops die zich als ‘man of the match’ geen betere rentree had kunnen voorstellen.