Sportief dagboek 2016 (5)

De overwinning op streekrivaal Montfoort was zaterdagmiddag een mooie opsteker voor Geinoord, ondanks het feit dat de club enkele uren later niet bij de Nieuwegein Awards tot sportploeg van het afgelopen jaar werd gekozen. Eigenlijk hadden zowel clubleiding en de achterban daar een beetje op gerekend, maar de uitverkiezing viel een ander tweetal ten deel.

Terug naar het kille en winderige Parkhout waar de verwachtingen niet zo hoog gespannen waren. Geinoord had niet zo’n goede reeks achter de rug en miste bovendien de geroutineerde aanvoerder Jan Maarten van Dijk, altijd een vaste waarde in de defensie. Maar hoe anders voltrok zich het scenario: binnen de minuut was het heiligdom van Montfoort-doelman Twan Schimmel al twee keer belaagd. De laatste poging was meteen doeltreffend: Vincent Griffioen lifte de bal met veel gevoel in de verste hoek over de verbaasde sluitpost van de gasten.

Geinoord bleef in deze fase de meest dreigende ploeg maar ook de uitvallen van de gasten waren niet van gevaar ontbloot. Dat resulteerde in de gelijkmaker, via een penalty kwam Montfoort op slag van rust aan de 1-1. Nog voor rust zou Geinoord opnieuw aan de leiding komen. Eerst via een gehaaide solo-actie van vleugelverdediger David Jackson die drie tegenstanders omzeilde en daarna beheerst afwerkte: 2-1. En niet zoveel later maakte Vincent Griffioen zijn reputatie als koele afmaker waar door een afgemeten voorzet van Robert Maat binnen te schieten: 3-1.

Laatstgenoemde speler zou vlak voor tijd nog met rood van het veld verdwijnen, scheidsrechter Peter de Waard gaf hem een tweede gele kaart wegen s het wegtrappen van de bal. Het werd in die fase ongemeen spannend om Montfoort nog vlak voor de theepauze op 3-2 was gekomen en in de hele tweede helft via opportunistisch aanvalsspel de gelijkmaker wilde forceren. Met kunst en vliegwerk bleef Niels Renes in het Geinoord-doel overeind zodat het eindsignaal door de aanhang van de thuisclub uiterst opgelucht werd begroet.

Minder goed nieuws uit het JSV-kamp. De ploeg verloor in Huizen met 2-1 van Zuidvogels, ondanks een openingstreffer van Daniel Makkee moesten de punten achtergelaten worden op sportpark de Wolfskamer. Pas in de 92e minnut moest doelman Pascal Florie die daarvoor al tal van goede reddingen had verricht, alsnog capituleren. ,,Een niet geheel onterechte nederlaag,’’ vond trainer Michael van de Berg na afloop realistisch.