Katern

Sportief dagboek 2016 (13)

Omdat zowel JSV als Geinoord dit weekeinde niet voor de competitie in actie kwamen, heb ik geen bezoek gebracht aan een Nieuwegeins sportcomplex. De afgelopen dagen stond in het teken van een persoonlijk sportief gebeuren. Ik vierde namelijk mijn jubileum dat ik veertig jaar actief geweest ben als scheidsrechter. Afgelopen maandag werd ik in de bloemen gezet in het SVDU-paviljoen in Utrecht door de erevoorzitter van de scheidsrechtersvereniging Arie Scheen. Ook kreeg ik een fraai speldje uitgereikt als tastbare herinnering aan dit jubileum.

Natuurlijk gingen mijn gedachten meteen terug naar mijn eerste wedstrijd als arbiter, in 1976. Het speelde zich af in de Utrechtse wijk Overvecht op Sportpark de Dreef. Het duel was PUEM 2 tegen JSV3, ergens onder in de reserve vijfde klasse van de KNVB Afdeling Utrecht. Ik herinner me ook nog dat het een pittig partijtje was waarbij ik meteen al een speler (Jan Kinnegin van PUEM 2) uit het veld moest sturen na een grove overtreding.

Intussen zijn er dus veertig jaar verstreken, destijds was ik 33 jaar oud en had al een actieve voetballoopbaan achter de rug bij SVL en Brederodes. Om in fysiek goede conditie te blijven heb ik me destijds opgegeven voor een scheidsrechterscursus en daar heb ik nooit spijt van gekregen. Natuurlijk zijn er ook minder prettige ervaringen geweest maar de positieve herinneringen hebben verreweg de overhand. En met een mes ben ik nooit bedreigd, zoals dit weekeinde in het NOS-journaal bekend werd bij een wedstrijd van E-pupillen tussen Den Hoorn en Haaglandia.

Het toeval wil dat ik zelf afgelopen zaterdag ook een wedstrijdje van twee keer 25 minuten floot tussen twee teams van pupillen, namelijk Delta Sports E5 tegen Hercules E 5. Een lekkere pot voetbal tussen twee sportieve teams en positief meelevende ouders. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld en kreeg na afloop van spelers en leiders een hartelijke handdruk. Maar door gebeurtenissen als bij Den Hoorn-Haaglandia komt er natuurlijk weer in discussie op gang over spelverruwing.

Komende zaterdag gaat de focus van het jeugdvoetbal weer naar de senioren, JSV gaat op bezoek bij koploper Sliedrecht en Geinoord ontvangt rivaal De Merino’s. De scheidsrechters van dienst zijn Rob van de Waerdt in Sliedrecht en Taco Oussoren op Parkhout. Hopelijk komen ze na afloop op een positieve manier in de media en krijgt de week waarin ik mijn arbitrale jubileum vierde, ook voor hen een positieve afsluiting.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk