Sportief dagboek (14)

Hans van Echtelt schrijft normaal gesproken iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een getogen Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Maar, omdat Hans door familieomstandigheden tijdelijk niet naar sportvelden kan gaan, is hij voor het dagboek momenteel afhankelijk van zijn ‘rapporteurs’ die hem geregeld bij zijn absentie van volledige informatie voorziet.

Sam Kolsteeg  werkt de openingstreffer voor Geinoord in het BFC-doel, zijn ploeg zou de eerste seizoenzege behalen (Foto: Gerard van Vliet)

Gerard van Vliett: ‘De euforie na afloop van de winst op virtueel koploper in 2B het uit Bussum afkomstige BFC was groot op sportpark Parkhout, waar Geinoord nog ongeslagen is. De thuisploeg startte deze keer niet afwachtend maar duelleerde op elke vierkante meter en nam zodoende de tegenstander de regie over de wedstrijd uit handen. Het resulteerde in het eerste kwartier in een aantal mogelijkheden. In de 18e minuut was het raak uit een tot tweemaal toe afgeslagen cornerbal. Sam Kolsteeg knalde van dichtbij hard en droog binnen. Je voelde aan alles dat er binnen de ploeg van Gerrit Plomp een onverzettelijkheid ontstond.’

‘Scheidsrechter Henk-Jan Westland uit Leusden bleef ijzig kalm, hoe kon dat ook anders met de felle koude oostenwind op ons sportpark. Hij riep trainer Kwadjo Boateng van BFC tot bedaren na vermeende opmerkingen aan zijn adres over de leiding. In de 26e minuut was het Eser Ozkillit die even zijn befaamde traptechniek liet zien waarvoor een liefhebber naar een voetbalwedstrijd komt kijken. Met de nauwkeurigheid welke Johan Cruijff als kenmerk had draaide hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied diagonaal in de rechterbovenhoek. Keeper Damian Ranzijn had geen schijn van kans.’

‘De 2-0 voorsprong hield Geinoord tot aan het rustsignaal vast zonder zelf in noemenswaardige problemen te komen. Dat BFC de tweede helft uit een ander vaatje zou tappen was wel te verwachten. De ploeg ging twee tempo’s hoger   met veel lopende mensen en zette de thuisploeg met de rug tegen de muur. Als na 10 minuten was het Lars van Huisstede die de verdediging van Geinoord te slim af was en er 2-1 van maakte. Beide ploegen bleven strijden voor een beter resultaat en dat leverde een boeiende tweede helft op, met mogelijkheden aan beide kanten.  Totdat in de 82e minuut dezelfde Lars van Huisstede bij de eerste paal over het hoofd werd gezien door de Geinoord-verdediging. Hij promoveerde de cornerbal via zijn hoofd tot de gelijkmaker voor BFC.’

,,Ik was even bang dat we in die fase overlopen zouden worden’’, verklaarde Gerrit Plomp na afloop, Maar diep in blessuretijd was het Michiel van der Valk die alsnog de eindstand op 3-2 bepaalde. De koude oostenwind voelde ineens aan als een hete mistral en de bomvolle kantine als een warm bad waar het nog lang gezellig was, mede door de overwinning van het Nederlands elftal.’

‘Dat uitgerekend Van der Valk de winnende treffer op zijn naam bracht, was pikant. Afgelopen week hoorde hij dat de KNVB hem voor zes maanden wil schorsen na een  overtreding in de thuiswedstrijd tegen CSW. Omdat Michiel hiertegen in beroep is gegaan mag hij tot aan de afhandeling van het beroep wel spelen en zodoende bewees hij voor de meerwaarde voor de thuisploeg. Dan kijk ik persoonlijk heel erg uit naar de ontmoeting van komende zaterdag tegen vv Maarssen.’

‘ De club lijkt na twee achtereenvolgende overwinningen onder leiding van Kirtan Boedhoe de weg omhoog te hebben gevonden. Diezelfde Kirtan maakte als beloftevolle buitenspeler deel uit van een Geinoord-jeugdteam dat ik ooit heb mogen trainen. Hij verkoos de jeugdopleiding van PSV om zich verder te ontwikkelen. Profvoetballer is hij niet geworden maar als hoofdtrainer is hij gepokt en gemazeld. Zal hij ooit als hoofdtrainer bij Geinoord langs de lijn zal staan? De tijd zal het leren. De overwinning op BFC heeft veel losgemaakt binnen Geinoord. Dus wie weet kunnen we Maarssen en Kirtan verrassen, zoals we dat deze zaterdag BFC lieten overkomen.’