Spelend door de 20e eeuw: voor alle leeftijden

Hamertje tik, Mecano, kwartetten, draaitollen, serviesjes, poppen. Speelgoed, een beetje van nu, maar toch vooral van toen. En bij toen ligt de nadruk op het midden van de vorige eeuw.

Aan dit speelgoed heeft de Historische Kring Nieuwegein een bijzondere expositie gewijd in haar Museum Warsenhoeck. Onder de titel ‘Spelend door de 20e eeuw’ worden vanaf zaterdag 22 mei tot eind van dit jaar spelen en spellen tentoongesteld uit een tijd, dat huidig vertier als computergames nog niet bestond. Nu ganzenborden we hier.

Het is duidelijk, dat met name ouders en grootouders het meeste plezier aan een bezoek aan deze speciale tentoonstelling in het museum zullen beleven. Terugkijken, wederom plezier aan de kindertijd beleven, het AHA-gevoel ondervinden, zijn de voornaamste drijfveren, om deze tentoonstelling met eigen ogen te aanschouwen. Maar ook de huidige jeugd zal zich verbazen over en in veel gevallen verkneukelen om het speelgoed, waar pa, ma, opa en oma in hun jonge jaren vele uren zoet mee waren. De expositiegroep van de Historische Kring heeft het materiaal in bruikleen gekregen van particulieren, die fraaie exemplaren uit hun privé-collectie tijdelijk hebben afgestaan. De tentoonstelling laat zien, dat kaartspelen en vooral kwartetten in bijna alle gezinnen door kinderen werden gespeeld.

Televisie, video en huiskamerfilms bestonden niet of nauwelijks. Het kijken naar bewegende beelden gebeurde via de toverlantaarn of de zakbioscoop (een filmboekje). ‘Spelend door de 20e eeuw’ bewijst overigens, dat bepaald speelgoed tijdloos is. Mens(ch) Erger Je Niet, legpuzzels, poppen, domino zijn ook nu niet uit een kinderleven weg te denken.

Museum Warsenhoeck is te vinden op het terrein van de kinderboerderij IJsselstee en is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren