SP Nieuwegein doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen

Op maandagavond 8 november heeft de ledenvergadering van SP in Nieuwegein besloten niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen die volgend jaar op 16 maart plaatsvinden.

Begin dit jaar liet Martijn Stekelenburg van de lokale SP onze redactie weten na de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer terug te keren in de politiek. Stekelenburg is al 16 jaar actief in de Nieuwegeinse politiek en was in die periode onder meer ook wethouder. Maar nog langer lid blijven van zijn partij (SP), dat kon hij niet meer aan. Het fractievoorzittersstokje heeft hij toen overgedragen aan Frank van den Heuvel.

De reden voor zijn opzegging had te maken met het herhaaldelijke gedoe binnen de landelijke SP en het onvermogen om fouten gewoon te erkennen en daarvan te leren. Stekelenburg toen: ‘Een organisatie die daartoe niet in staat is, kan niet meer op mijn steun rekenen’ aldus Stekelenburg. ‘Het recent op afstand zetten van onze eigen jongerenorganisatie was voor mij de druppel.’

Fractievoorzitter Frank van den Heuvel: “We zijn nu niet klaar om een fractie te vormen die onze beloftes aan de kiezers kan proberen waar te maken. De SP blijft wel actief voor en met de inwoners van Nieuwegein! Er is veel werk aan de winkel, ook buiten de raadszaal. De invoering van de omgevingswet zal voor de inwoners slecht uitpakken.”

“De gemeentebegroting van Nieuwegein staat er heel slecht voor. De reserves raken op. De landelijk overheid staat op het punt om nog eens 4,2 miljoen te korten. En de aankomende raadsperiode komt er nog een omvangrijke hervormingsoperatie in de vorm van de Omgevingswet overheen. De gemeenteraad mag en kan slechts tekenen bij het kruisje. Het is deze tandeloosheid van het hoogste orgaan waar de SP nu voor past.”

“De Nieuwegeinse bouwplannen, met name in City, zijn vooral goed voor beleggers. Niet de armoede, maar de armen worden de stad uitgejaagd. Nieuwegein is helemaal niet klaar voor de energietransitie en heeft daar ook geen middelen en mensen voor! En het rijk gaat nog eens 4,2 miljoen euro korten op de bijdrage aan het budget van de gemeente. De beoogde groei van het inwonersaantal gaat het probleem niet oplossen, maar juist vergroten.”

“Burgemeester en Wethouders trekken in Nieuwegein hun eigen plan en houden de gemeenteraad zoveel mogelijk op afstand. Bij het vermoeden van wetsovertreding wordt de meerderheid van de coalitie ingezet om nader onderzoek te voorkomen. Transparantie is er voor de schone schijn  – en om heel veel niet-relevante informatie over raadsleden uit te strooien.”

“Het neoliberale beleid van de afgelopen 20 jaar heeft de overheid uitgekleed. Er zijn vooral veel ambtenaren met management, financiële- of juridische kennis. Echte vakkennis is grotendeels uit het gemeenteapparaat weggesnoeid en moet nu veelal duur van buiten ingehuurd worden. De ingehuurde kennis is vaak verweven met andere belangen, waardoor er geen onafhankelijk advies naar de raad komt. Veel documenten en rapporten die de raadsleden moeten verwerken zijn slecht onderbouwd en verdedigen vooral vooringenomen standpunten.”

“Ook schrijnend is de verdeeldheid op links. We hebben gepoogd om samen te werken met andere partijen op links. We hebben er een aardige verzameling messen in de rug aan overgehouden. Samenwerken kan niet als het steeds alleen maar op de voorwaarden van de VVD kan. Die zwakke knieën hebben neoliberaal afbraakbeleid veel te veel ruimte gegeven. En steeds is er weer dat liedje dat als zij niet in het bootje gestapt waren er veel ergere dingen gebeurd waren. Maar kon het nog erger dan bijvoorbeeld de aardbevingsschande en het toeslagenschandaal?”

“Pijnlijk is dat de linkse verdeeldheid ook de landelijke SP is binnengeslopen. Het heeft ons in Nieuwegein minder hard geraakt dan de afdelingen in Utrecht, Amsterdam, Zaanstad, Rotterdam e.a.”

Wat gaat de SP dan doen?
Frank van den Heuvel: “We gaan onze afdeling opnieuw opbouwen, zodat we weer de straat op kunnen om mét de mensen de strijd voor een eerlijke, menswaardige maatschappij opnieuw vorm te geven. Actie van onderop is hard nodig om de overheid tot bezinning te brengen. Het verloren vertrouwen zal zo herwonnen moeten worden. Voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Solidariteit met degenen die alle klappen krijgen.”

‘Op straat, maar niet in de raad. En wanneer we terugkomen in de raad dan zal dat met meer strijdlust zijn’ aldus van den Heuvel

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren