SP heeft vragen over gevolgen ‘mantelzorgboete’

De SP in Nieuwegein heeft met inwoners gesproken. die bezorgd zijn over de invoering van de kostdelersnorm of wel de mantelzorgboete. Als meerdere mensen een woning delen, en u heeft een bijstandsuitkering, dan wordt er gekort op die uitkering. De invoering van deze mantelzorgboete is voor nieuwe gevallen al op 1 januari 2015 ingegaan; voor bestaande gevallen zal dit per 1 juli 2015 ingaan. De SP fractie heeft hier vragen over gesteld aan het college.

De SP vindt het oneerlijk dat mensen die soms genoodzaakt zijn om voor iemand te zorgen en daardoor bij iemand in huis wonen of gaan wonen, hiervoor gestraft worden. Fractievoorzitter Annie van den Heuvel: “We zien nu de gevolgen van het kabinetsbeleid op de gemeenten afkomen. Ook dit is weer een maatregel die naar onze mening de verkeerde mensen treft.”

Ook jongeren boven de 21 jaar, die nog thuis wonen en waarvan bijvoorbeeld de moeder een bijstandsuitkering heeft, worden geacht fors bij te dragen in de kosten voor de huishouding. Op de arbeidsmarkt worden deze jongeren toto hun 23e jaar niet volledig betaald omdat ze nog onder de minimum jeugdlonen vallen. Er wordt echter wel van hen verwacht dat zij een volwassen verantwoordelijkheid dragen. Dit vindt de SP geen eerlijke start voor deze jongeren.

De SP vraagt het college, indien er problemen zijn bij het uitvoeren van deze mantelzorgboete doordat mensen bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening terecht komen, onze zorgen door te geven aan staatssecretaris Klijnsma van de PvdA. Zij heeft beloofd uitvoeringsproblemen bij deze regeling te onderzoeken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren