Soms ligt kunst op straat

We wandelen wat af in Nieuwegein. Zeker nu, zo tijdens Corona. Je gaat op hele andere dingen letten en zo. Zo kom je steeds verrassende dingen tegen. ‘Zoals deze graffiti op het stuk geluidswal vanaf de Hollandsche IJssel richting het Fletcher hotel’ Aldus de Nieuwegeinse Linda Blankenstein in een bericht aan onze redactie. Naast fietsen wandelt Linda ook wel eens. Een fijne afwisseling. Bij het maken van de foto’s van de graffiti ziet ze ook dat de bekende Utrechtse KBTR niet ontbreekt.

De Utrechtse kabouter of KBTR is een graffitifiguur die vooral voorkomt in de omgeving van Utrecht, nu dus ook in Nieuwegein! De kabouters verschenen ongeveer vanaf 2000 kleinschalig als illegale graffiti in het straatbeeld en langs het spoor. Vanaf 2006 nam het aantal meldingen van gesignaleerde kabouters sterk toe. Linda deed hier dus een belangrijke ontdekking. Nadat een kaboutergraffiti de achtergrond vormde van een shot van 20 seconden in de film Doodslag kwam de kabouter in 2012 vaker op een legale manier naar buiten.

De kabouter is gestileerd getekend en heeft meestal een rode puntmuts op. Hij heeft opvallende tanden en vaak een boze blik. Zijn baard loopt in 4 punten uit. Hij heeft korte benen en kleine teentjes en kan andere gedaantes aannemen zoals een zwijn, een duivel, een skelet of een robot. Hij wordt afzonderlijk afgebeeld of samen met zijn vriend Erwtje (een mannetje met een groot hoofd) of als onderdeel van een groter graffitiwerk.

Zelf de kunstwerken zien? Want zo mogen we het werk wel noemen, trek dan wel schoenen aan die vies mogen worden want het beste zicht heb je als je het hoogste pad vlak langs de geluidswal volgt (is dit officieel een mountainbike pad?). ‘Het zal vast niet ieders smaak zijn maar wat een creativiteit gaat daar schuil achter het groen!’ aldus Linda en daar zijn wij het over eens op de redactie!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren