Snijbonenschoteltje voor twee

In juli en augustus zijn verse bonen volop verkrijgbaar en niet duur. Tuin-, snij- en sperziebonen, doperwten en verse kapucijners zijn nu op z’n lekkerst.

In dit schoteltje voor twee worden snijbonen onder een dekseltje van aardappelschijfjes in de oven bereid. De crème fraîche die je er voor het bakken over schenkt maakt het lekker romig. Dit recept kan ook met sperziebonen of doperwten worden gemaakt.

Voor 2 personen:
250 g snijbonen, gesneden
zonnebloemolie
ca. 300 g aardappelen
klein stukje prei, het wit
1 ei (biologisch of vrije uitloop)
½ bekertje crème fraiche (à 125 ml)
½ theelepel kerriepoeder
50 g jong belegen kaas, een een stukje
zout en peper
1 eetlepel geschaafde amandelen

Extra: kleine ovenschaal

Schil de aardappelen, halveer ze in de breedte en zet ze met een bodempje water op. Zet de snijbonen met een bodempje water op. Kook de aardappelen ca. 15 minuten tot ze nog net niet gaar zijn. Kook de snijbonen ca. 10 minuten.

Snij de prei in heel dunne ringetjes. Snij de kaas in blokjes. Vet de ovenschaal in met wat olie. Verwarm de oven voor tot 200ºC.

Giet aardappelen en snijbonen af. Laat de aardappelen wat afkoelen. Bedek de bodem van de ovenschaal met de snijbonen en de preiringetjes. Snij de aardappelen in schijfjes en leg ze dakpansgewijs over de bonen. Verdeel de blokjes kaas over de aardappelen.

Klop de crème fraîche, het ei, kerriepoeder, zout en peper door elkaar en schenk het over de aardappelschijfjes. Strooi de amandelen erover. Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de schotel in 15 à 20 minuten gaar en goudbruin worden.

Serveer het schoteltje warm met een vegetarische burger of schnitzel of een stukje biologisch vlees. Ook lekker erbij, een beetje tomatenketchup.

Tip
Als je dit gerecht heel bijzonder wilt maken voeg je het in stukjes gesneden vruchtvlees van een mandarijntje aan de bonen toe (mandarijn met scherp mes schillen tot op het vruchtvlees, partjes tussen de vliesjes wegsnijden). Maar nieuwe mandarijnen komen pas weer in oktober.

Wil je het gerecht voor 4 personen maken? Gewoon dubbele hoeveelheden nemen…en een grotere ovenschaal.

Vegetarisch bijgerecht
Tijd ca. 45 minuten (incl. oventijd)
Bron: eigen recept

Vragen of opmerkingen? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk