Slikken of stikken

De afgelopen week stond voor Leefbaar Nieuwegein in het kader van de Algemene beschouwingen. Er moest een stuk worden geproduceerd met een lengte van maximaal 15 minuten. De waanzin van alledag met de moord op Theo van Gogh als sprekend voorbeeld proberen we even van ons af te zetten.

De aangeboden spreektijd tijdens de beschouwingen biedt de kans om je als partij duidelijk te profileren. Dat doe je het beste door je niet alleen af te zetten tegen het gevoerde beleid, maar vooral door met goede alternatieven te komen voor voorgenomen besluiten.

Een hindernis is, dat je als oppositie voerende partij, ondanks de goede inbreng, toch vaak het onderspit delft tegen de coalitiepartijen, die in de regel het College zoveel mogelijk steunen.

Met deze wetenschap, die zich vastzet in je achterhoofd, probeer je te komen tot een zo goed mogelijk stuk. Inzet is een poging doen om het gevoerde beleid om te buigen en bij te sturen, zodat het weer een beetje herkenbaar voor de Nieuwegeiner wordt en beter aansluit bij wat hij of zij wil.

Dat laatste is hard nodig blijkens het plan ‘Nieuwegein kiest’, waarin het College zich totaal vervreemdt van haar achterban. Dit plan is zo doorspekt met bezuinigingsmaatregelen, dat er geen beleid meer in te herkennen valt. Het lijkt erop, dat er vooral geld vrijgemaakt moet worden voor de binnenstad, die verder geen deel uitmaakt van het plan.

We besluiten ons stuk als reactie op ‘Nieuwegein kiest’ de titel ‘Slikken of stikken’ te geven. Op deze manier geven we gelijk te kennen, dat we het absoluut niet eens zijn met het standpunt van het College, dat dit is wat Nieuwegein wil. In de verdere uitwerking van het stuk moet dat ook duidelijk naar voren komen.

Na alle input van de fractieleden te hebben verzameld en in een stuk verwerkt te hebben moet er nog flink geschrapt worden, omdat we anders de ons toegestane tijd ver dreigen te overschrijden. Uiteindelijk hebben we dinsdagnacht een stuk van de juiste lengte, waarin we toch ons ei kwijt kunnen.

Op woensdag hebben we nog een aantal moties en amendementen verder uitgewerkt, waarna de dag van de waarheid aanbreekt.

Donderdag 11 November

Om 10 uur beginnen de fracties met het voorlezen van hun beschouwing, daarna is er gelegenheid tot vragen en geeft het College commentaar op de verschillende moties en amendementen.

Als de moties en amendementen in stemming worden gebracht, gebeurt wat we vooraf al vreesden. Die van de coalitiepartners worden met meerderheid van stemmen aangenomen en die van de oppositie afgewezen.

We constateren, dat er helaas weer een kans verloren gegaan om de politiek uit de achterkamertjes weg te halen en aldus geloofwaardiger te maken. Met het bereikte resultaat zijn we absoluut ontevreden, al denken we dat we onszelf weinig te verwijten hebben. Tegen deze meerderheid valt gewoon moeilijk op ter boksen.

Je voelt je op deze manier toch een soort Don Quichotte.

We gaan weer over tot de orde van de dag.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk