Sinter-KAAS-taart

Deze Sinter-KAAS-taart is een variatie op de bekende Cheesecake en dus op basis van kwark, eieren en suiker. Door de toegevoegde pure chocolade is hij behoorlijk “zwaar” dus snij er niet te grote punten van. Om de calorieën nog enigszins in toom te houden heb ik magere kwark en roomkaas gebruikt die slechts 0,2% vet bevatten. Maak hem ruim van te voren, want hij moet 2 uur in de oven en 3 uur rusten. Of hij lekker is? Mijn proef-Pieten werden er heel erg blij van!

Nodig voor 12 tot 16 punten:
300 g kruidnoten
100 g boter
200 g extra pure chocolade (Fairglobe-100 g, Lidl)
500 g magere kwark (Linessa, Lidl)
200 g roomkaas light (Linessa, Lidl)
3 eieren, biologisch/vrije uitloop
150 g donkere basterdsuiker
1 citroen
1 zakje chocolade kruidnoten

Extra: springvorm 24 cm Ø; bakpapier; keukenmachine of deegroller+broodplank; fijne rasp; spatel.

Verwarm de oven voor tot 160ºC.
Bekleed (alleen) de bodem van de springvorm met het bakpapier.
Klik de rand van de vorm weer vast zodat het papier goed op zijn plaats blijft.
Smelt de boter in een pannetje of de magnetron (schoteltje erop tegen spetteren).
Verkruimel de kruidnoten grof in de keukenmachine of druk ze met de deegroller kapot op een grote broodplank.
Meng de gesmolten boter door de koekkruimels en verdeel de massa over de bodem van de springvorm, druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
Verbrokkel de chocolade in een hittebestendig schaaltje of pannetje.
Hang dit in een pan met kokend water, het schaaltje mag het kokende water net niet raken.
Laat de chocolade smelten (au bain-marie).
Boen de citroen onder heet water schoon en rasp de schil eraf (geen wit meeraspen).
Doe kwark, roomkaas, eieren, suiker en citroenrasp in een grote kom en roer tot een egale massa.
Als de chocolade helemaal gesmolten is mag deze er ook bij, spatel de kom goed uit en de chocolade door de kwarkmassa.
Schenk deze massa in de springvorm.
Zet de vorm op een rooster midden in de oven en bak de taart 1 ½ tot 2 uur tot hij los begint te komen van de rand van de vorm.
Als de bovenkant droog is, iets begint te scheuren en veerkrachtig is als je er op drukt is de taart goed.
Het is normaal dat hij iets vochtig blijft vanbinnen.
Zet de oven uit, maar laat de taart nog ca. 3 uur in de oven staan tot hij is afgekoeld.
Garneer de taart met de chocolade kruidnoten of naar eigen inzicht met sint-schuimpjes, uitgestoken marsepein vormpjes of fruit.

Gebak.
Tijd ca. 30 min. bereiden + ca. 2 uur oventijd + 3 uur afkoelen
Bron: variatie op “Chococheesecake met frambozen” uit Allerhande 11-2012.

Tip
Kruidnoten over die een beetje oud beginnen te worden? Ideaal voor de bodem van deze taart. Je kunt ook Bastognekoeken of Speculaasjes gebruiken. Helemaal anders wordt het met bv. Digestive-koekjes, dan valt de koekkruidensmaak van de kruidnoten weg en wordt de smaak minder uitgesproken.
Je kunt de taart gerust nog enkele dagen (afgedekt) laten staan, de smaak wordt dan nog voller.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk