Schrobbering of schoffering

Afgelopen vrijdag vermelde het UN bijna en passant dat het onderwerp geheimhouding in de commissie ABZ besproken gaat worden middels een verzoek van de fractie van GroenLinks. Dit naar aanleiding van de brief van de heer de Vos die de Herman Troost een schrobbering had gegeven! Taal is een mooi instrument. Eerder had hij volgens dezelfde krant een tik op de vingers gekregen! Volgens de heer de Vos in zijn brief heeft de heer Troost zijn weerslag gegeven van een bijeenkomst met een geheim karakter op 22 maart en daarmee de belangen van de gemeente Nieuwegein geschaad heeft! Dat de heer de Vos de column van de heer Troost leest vinden wij als VSP natuurlijk best aardig. Maar toch vragen wij ons af of hij daaruit zo’n conclusie mag trekken. Er wordt namelijk iets gesuggereerd wat niet waar is.

Er is in de column gesteld dat het resultaat van de onderhandeling de burger vermoedelijk veel geld gaat kosten, aldus de heer Troost. De wethouder Ruimtelijke Ordening, Evert van Linge, stelt dat niet, die concludeert heel anders. De voorzitter van de VSP baseert zijn mening op het feit dat de uitgaven voor parkeren verhoogd worden, logisch gevolg van het feit dat Corio meer parkeerplaatsen wil. De heer van Linge had het parkeerprobleem ook al vermeldt in het artikel: “Het wachten is op de eerste paal”, in de Volkskrant van 7 februari! Vervolgens stelt de heer Troost dat de inkomsten van het totaalplan minder worden. Dit nu schijnt niet juist te zijn zoals de heer de Vos min of meer aangaf in zijn brief aan Troost. Vervolgens concludeert Troost met het uitspreken van zijn vrees dat het College problemen heeft in de onderhandelingen met Corio dat echte beroepsonderhandelaren heeft. In het Duits noemt men dat “Hinein interpretieren. Een fenomeen wat vaker voorkomt naarmate er meer geheimen zijn.

Zoals door anderen reeds is opgemerkt is er in de column geen woord gezegd van wat er in de zogenaamde vertrouwelijke vergadering aan feiten naar voren is gebracht! Deze column wordt niet in een kleuterklas uitgedacht en de schrijver en meedenkers lopen allemaal al een paar jaartjes mee. Bewust wordt gekeken naar de grenzen waarbinnen het College opereert en er wordt door ons gewaarschuwd als wij onvolkomenheden, welke dan ook, constateren. Nadrukkelijk trachten wij, bestuur en fractie van de VSP, de mensen in de stad te informeren en de Collegepartijen te prikkelen om na te denken over hun rol ten opzichte van het College.

Bewust wordt er door ons dringend verzocht om eens anders naar de plannen te kijken. Dat resulteert in op- en aanmerkingen die het College waarschijnlijk niet prettig vindt! Wij ontkomen dan ook niet aan het gevoel dat de burgemeester, de heer de Vos, daar niet zo blij mee is. Hij reageert dan ook als Burgemeester en voorzitter van de raad en stuurt zijn brief naar Herman Troost, raadslid. Daarmee gooit hij het gewicht van zijn gezag zwaar in de ring. Dat doet hij vaker. Op eerdere vragen van de VSP over het bovengenoemde, ons inziens zeer openhartige, artikel in de Volkskrant, stelt de heer de Vos zonder aarzelen dat er geen schending van geheimhouding is en dat geldt tevens voor een anonieme opmerking dat “de gemeente aan de achterspeen van Corio ligt”. Wij willen het wel met hem eens zijn. Maar waarom zo’n brief aan de heer Troost die evenmin geheimen geschonden heeft! Is de burgemeester ook bezig met “hineinterpretieren”?

Zo te zien meet de heer de Vos bij uitingen van zijn College in het openbaar, met een andere maat dan bij een columns van een oppositiepartij! Dat is buitengewoon hinderlijk omdat de burgemeester zodoende niet meer boven de partijen staat en zich en zijn positie in een kwetsbare situatie brengt. Leiderschap ontstaat door jezelf boven de partijen te plaatsen. Daar hebben alle partijen belang bij.

Je kunt moeilijk de burgemeester voor de rechter dagen om zo’n brief! Omgekeerd doet hij dat ook niet wat de vraag oproept of hij überhaupt iets hard kan maken van zijn beschuldiging. Deze column heeft als opschrift “schrobbering of schoffering”. Wij weten niet wat de burgemeester eigenlijk voor had met zijn brief! Het gaat er ons, VSP, om dat deze stad zo goed als maar mogelijk bestuurd wordt. Kritiek, al dan niet in een column, is noodzakelijk om scherp te blijven!

Leon de Winter schreef in Elsevier: De gelovigen zijn slechts tevreden als andersdenkenden zwijgen. Als oppositie hebben wij het recht om niet te zwijgen. En dat zullen we ook doen! Speciaal wanneer de Collegepartijen zichzelf steeds meer voordoen als een zwijgende en vooral meelopende meerderheid.

R.A. Meijer

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk