Schip door de lucht op de Museumwerf in Vreeswijk

Het was weer een intrigerend schouwspel bij Museumwerf Vreeswijk. Een schip vloog door de lucht en belandde via de hellingwagens in het water. Het was niet zomaar een schip. Het was de ‘Hoop en Vertrouwen’, hét cadeau aan jarig Nieuwegein.

Donderdag 8 april vond de tewaterlating plaats van de Kagenaar ‘Hoop en Vertrouwen’. Het schip dat in haar werkzame verleden sloten uitbaggerde in het Groene Hart, krijgt een nieuwe bestemming. Ze wordt rondvaartboot en maakt zo deel uit van het cadeau van Museumwerf Vreeswijk aan Nieuwegein dat dit jaar haar gouden jubileum viert.

Mits de Coronamaatregelen het toestaan, trakteert de Museumwerf Nieuwegeiners op een gratis rondvaart gedurende de maand juni waarin de jubilaris zichzelf uitroept tot ‘Nieuwegein – 1 groot openluchtmuseum.’ Na juni verzorgt de ‘Hoop en Vertrouwen’ rondvaarten als extra attractie bij de Museumwerf in Vreeswijk.

PROJECT VOOR LEERLINGEN
In de afgelopen maanden is door leerlingen hard gewerkt aan de Hoop en Vertrouwen. Het leerproject begon met het schoonmaken en afkrabben van oude verflagen boven de waterlijn, waarna het bovenste deel van het schip in de menie werd gezet. Omdat de scheepshuid door roest en slijtage dun was geworden, leerden de aspirant-lassers ook hoe zij het onderschip van nieuw plaatwerk moesten voorzien.

Vrijwilligers hadden eveneens een groot aandeel in de restauratie. Zo sloten de oude-scheepsmotoren-techneuten de gereviseerde motor (Samofa, 20 PK) opnieuw aan, maakten scheepstimmerlieden de houten vloer (buikdenning in scheepstermen) en de banken voor de passagiers en zetten anderen het schip strak in de originele kleuren.

Eenmaal tewatergelaten valt er nog een hoop te doen voor de vrijwilligers. Maar één ding is duidelijk: er is de hoop en het vertrouwen dat het schip straks een juweeltje op het water wordt!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren