Schapen grazen weer in Nieuwegein

In Nieuwegein zijn schaapherder John Sterrenburg en zijn honden weer actief. Ze lopen rond in verschillende gebieden zoals Galecop, Batau Noord en – Zuid, Taludweg bij Blokhoeve, de Lekboulevard, Doorslag en park Oudegein.

Waarom zijn de schapen terug?
De schapen spelen een belangrijke rol bij het kort houden van gras en verspreiden van zaden van andere planten in hun vacht en mest. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en helpt plantensoorten te behouden. Bovendien eten de schapen planten zoals berenklauw en brandnetel, die anders voor overlast kunnen zorgen en lastig te bestrijden zijn. Door hun graaswerk helpen de schapen ook op plekken waar maaimachines moeilijk bij kunnen, zoals (half drassige) terreinen.

Waar grazen de schapen?
De schaapherder is begonnen met het grazen van zijn kudde op de Lekboulevard en breidt zijn activiteiten uit naar de A2-zone, zolang het terrein niet te nat is. Momenteel richt hij zich op de Blokhoeve, waar hij twee grote locaties laat begrazen door zijn schapen. Vorig jaar had hij ook schapen op Fort Jutphaas, wat dit jaar opnieuw zal gebeuren. En Fort Vreeswijk zal aan dit lijstje worden toegevoegd. Later in het najaar zullen de schapen ook percelen op het Klooster gaan begrazen.

One thought on “Schapen grazen weer in Nieuwegein

  1. Daan

    Leuk om te zien dat de schapen er weer zijn! Hoelang blijft de herder met zijn schapen in Nieuwegein?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk