Sarcoïdose patiëntendag in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein

Op vrijdag 11 november vindt in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een patiëntendag plaats over de zeldzame ziekte sarcoïdose. De middagbijeenkomst wordt georganiseerd door het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis. De middag begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: ild-verpleegkundigen@antoniusziekenhuis.nl.

Sarcoïdose is een ziekte waarbij er vaak onverwacht ontstekingen ontstaan in organen en weefsels van ons lichaam. Bij zo’n ontsteking worden er veel afweercellen aangemaakt (witte bloedlichaampjes), die zich ophopen. Zo’n ophoping noemen we een granuloom. Bij de meeste mensen met sarcoïdose verdwijnen de granulomen vanzelf, soms zonder dat ze er überhaupt iets van hebben gemerkt.

In Nederland hebben naar schatting tussen de 5000 en 8000 mensen de diagnose sarcoïdose. De ziekte komt het meest voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud, even vaak bij mannen als bij vrouwen. Bij zeven op de tien patiënten gaat de ziekte binnen twee jaar weer over. Bij de overige drie op de tien is blijvende schade aan de longen ontstaan en noemen we sarcoïdose een chronische ziekte.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk