Samenwerking inwoners en politie in oefening levert aanhoudingen op

`We voelden overal de ogen van de inwoners op ons gericht, we merkten dat er naar ons werd uitgekeken.´ Dat vertelden de nepinbrekers na afloop van de politieoefening met Burgernet gisteren.

Donderdagavond 9 maart jl. hield de politie in Nieuwegein twee heterdaadoefeningen, waarbij de samenwerking met de inwoners werd gezocht. De acteurs, die voor inbrekers speelden, merkten al snel dat niet alleen de politie, maar ook de inwoners naar hen uitkeken. Alerte inwoners, die snel reageerden, hielpen de politie in de goede richting te zoeken. Zeven van de in totaal negen verdachten werden mede daardoor snel aangehouden. Ook de samenwerking met de grote BuurtWhatsApp-groep Nieuwegein bleek impact te hebben. Inmiddels hebben daar meer dan 3.000 Nieuwegeiners zich op aangesloten!

Van start!
De eerste oefening startte om 18.45 uur met de 112melding van een inbraakpoging bij de Libelleweide. De medewerkers van de meldkamer dirigeerden de agenten op straat in die richting. Daar doorzochten zij systematisch de omgeving. Intussen startte de meldkamer ook een Burgernetactie. Door een storing werd daarbij helaas een verkeerd spraakbericht verzonden. Op het tekstbericht reageerden verschillende Burgernetdeelnemers en de agenten op straat werden regelmatig aangesproken door inwoners met aanwijzingen. Ook de WhatsApp groepen van o.a. De Digitale Stad Nieuwegein werden ingeschakeld. Al na enkele minuten werd de eerste (nep)verdachte aangehouden in het nabijgelegen park. Na ongeveer een half uur kon met behulp van een speurhond de laatste ´haas´ uit de bosjes worden gehaald.  Alle vijf de gezochte verdachten werden daarmee aangehouden.

De tweede oefening startte met de melding van een autoinbraak in de Symfonielaan, waarbij het om vier verdachten ging. Ook hier kwamen een aantal bruikbare tips binnen en konden twee acteurs/verdachten ingerekend worden. Ondanks de melding van een alerte buschauffeur, slaagden de twee anderen erin om hun veilige haven te bereiken.

Verbinding
Een belangrijke doelstelling van deze oefeningen is om verbinding te maken met de burgers en de burger te betrekken bij het opsporingsproces. Dit is geslaagd door de nuttige reacties via Burgernet en van inwoners, die de agenten op straat tijdens de acties tegenkwamen. Waardoor de verdachten snel werden aangehouden, aldus politie Nieuwegein. En dat geldt in de dagelijkse praktijk natuurlijk ook. Alerte bewoners, die snel de politie inschakelen, maken het criminelen veel lastiger om ongestoord hun slag te slaan. Ziet u iets verdachts, bel 112, daar vangen we inbrekers mee!

Een busje van de politie in actie tijdens de oefening nabij Sporthal de Waterlelie in Batau noord. (Foto: Michael Simonse)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk