Katern

Samen tegen vuurwerkoverlast

Oud en nieuw is een tijd van gezelligheid, feest en vuurwerk. Van de gemeente mag iedereen een feestje bouwen, maar men moet zich wel aan de regels houden. Veel mensen en dieren hebben in de periode voor oud en nieuw last van vuurwerk. Politie, gemeente, scholen en Halt (een organisatie die als taak heeft jeugdcriminaliteit te voorkomen en te bestijden) werken samen om vuurwerkoverlast te bestrijden.

Kinderen van groep 8 krijgen van Halt voorlichtingslessen over onder andere: veilig gebruik van vuurwerk, legaal en illegaal vuurwerk en de wettelijke regels over vuurwerk. Voor overlast voeren gemeente en politie Lik op Stuk beleid. Stadstoezicht of de politie kunnen jongeren staande houden als zij illegaal vuurwerk afsteken. Zij nemen dan direct contact op met Halt. Halt maakt een afspraak met de jongeren en zijn/haar ouders, waarna de jongere een werkopdracht moet uitvoeren zoals het opruimen van vuurwerk en ander rommel op straat. De jongere moet zijn opdracht zo snel mogelijk uitvoeren.

Om de jaarwisseling veilig en normaal te laten verlopen, vindt ook dit jaar weer de campagne We zijn niet van lo(n)tje getikt plaats. De campagne bestaat uit maatregelen om overlast, vernielingen en schade te voorkomen. Mocht een en ander toch uit de hand lopen, dan treedt de politie tegen mensen die overlast veroorzaken onverbiddelijk op. Gemeente, politie en Openbaar Ministerie hebben een aantal maatregelen om in te zetten, waaronder het verhalen van schade op de daders en supersnelrecht.

Help om gevaarlijke situaties met vuurwerk te voorkomen. Mocht u getuige zijn van ernstige vuurwerkoverlast, agressie, geweld, verdachte situaties, bedreigingen etc. bel dan 112.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk