Salade van avocado, ei en krieltjes met kruidenkaasdressing

Lekkere en voedzame salade waaraan de combinatie van de warme aardappeltjes met de overige, koude ingrediënten een vol en smakelijk effect geeft. Als maaltijdsalade ruim genoeg voor 3 personen, voor “erbij” genoeg voor meer personen. Het eindoordeel van mijn testpanel was weer hartverwarmend positief en ze hebben nog net de schaal niet tot op het porselein uitgeschraapt.

Nodig voor 3 tot 4 personen:
3 eieren (Vrije uitloop, Biologisch)
zonnebloemolie
500 g minikrieltjes (zakje à 500 g, Lidl)
1 rode ui (middelgroot)
1 rode paprika (klein)
1 appel (bv.Elstar)
2 rijpe avocado’s
wat citroensap (bv. uit een flesje)

Voor de dressing:
ca. 125 g kruidenkaas (met of zonder knoflook)
4 eetlepels yoghurt (liefst magere)
2 eetlepels yogonaise
snufje zout
versgemalen peper
beetje citroensap

Extra: grote kom; koekenpan; evt. (staaf)mixer; mooie schotel of schaal

Kook de eieren in water met een lepeltje zout erin in ca. 5 minuten hard.
Laat de eieren afkoelen tot gebruik.
Verhit een scheut olie in de koekenpan en bak de krieltjes, onder af en toe omscheppen, goudbruin.
Daarna op laag pitje warm houden, af en toe omscheppen.
Ondertussen de ui pellen en in kwart ringen snijden.
Was de paprika, verwijder zaden en zaadlijsten en snij de paprika in stukjes.
Doe ui en paprika in de kom.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in stukjes (niet te klein).
Snij de avocado’s in de lengte in vieren en verwijder de pitten.
Schil de avocadostukken en snij ze in de breedte in maanvormige plakjes van ca. ½ cm dik.
Hou wat avocado en paprika apart ter decoratie.
Besprenkel appel en avocado met wat citroensap tegen het verkleuren en doe ze ook in de kom.
Pel de eieren, snij ze grof en doe ze in de kom.
Klop, eventueel met de mixer, de ingrediënten voor de dressing tot een romige saus.
Als deze te dik is nog wat yoghurt of eventueel een klein scheutje melk toevoegen.
Proef de dressing om te zien of er nog iets meer van één der ingrediënten bij moet.
Schep de dressing door het avocadomengsel in de grote kom.
Leg de warme aardappeltjes in een ring tegen de buitenkant van de schaal en schep in het midden de avocadosalade.
Decoreer met de achtergehouden avocado en paprika.
Serveer direct, zodat de aardappeltjes nog warm zijn.
Heerlijk met vers en knapperig brood, zelfgebakken of stokbrood en eventueel een schaal gemengde sla met bv. rucola erbij.

Tip
Laat de salade niet te lang staan, want avocado heeft nu eenmaal de neiging te verkleuren, ondanks het besprenkelen met citroensap.
Voor een nog voller bite, kun je ook wat jonge kaas in blokjes of staafjes toevoegen.

Weetje
Avocado is bijzonder voedzaam. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat ze zeer veel olie, 5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees. De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is rijk aan proteïnen. Kortom, een gezonde vrucht die je regelmatig op het menu mag zetten.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk