Ruimte voor de Lek

Ruimte voor de Lek is een van de 34 maatregelen uit het programma Ruimte voor de Rivier. Door de klimaatverandering stroomt er in de toekomst meer water door de Lek. ‘Om de Lek meer bergingsruimte te geven en het water versneld af te voeren, leggen we oevergeulen aan in de uiterwaarden. Ook verlagen we de toegangsdam naar het Stuweiland (Ossenwaard). Hierdoor vormt de dam bij hoogwater een minder groot obstakel en bevorderen we de doorstroming van de rivier aldus Combinatie Martens en Van Oord – Heijmans die het project Ruimte voor de Lek uitvoert.

De activiteiten van Martens en van Oord richten zich in hoofdzaak op het grondverzet in de uiterwaarden. Dit vormt het grootste onderdeel van het werk. Heijmans neemt de inrichting van het gebied voor haar rekening. Zij bouwen ook de Pontwaardbrug, die de buitenstad van Vianen verbindt met de Pontwaardhoeve en het veer naar Nieuwegein.

Het ontwerp is uitgewerkt voor vijf uiterwaarden: Bossenwaard – Mijnsherenwaard & Pontwaard – Vianense Waard – ‘t Waalse Waard en Stuweiland Hagestein (Ossenwaard).

De werkzaamheden bestaan uit circa 1 miljoen m3 grondverzet voor het graven van geulen, het verlagen van kades en het maken van klei-inkassingen (maatregel tegen kwel en erosie). ‘We bouwen een brug over de geul in de Pontwaard met een overspanning van circa 50 meter. Daarnaast richten we de natuur in door de aanleg van circa 10 hectare houtvegetatie, 30 hectare grasland en 5 hectare moerasgebied. Ook aan recreatieve voorzieningen is gedacht: we leggen vijf dijktrappen, vijf uitzichtpunten, een vissteiger, een vogelkijkscherm, een aanlegsteiger, speelnatuur en circa 1000 meter minder-validen pad aan.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk