Ruim 750.000 km gereden met de ‘snuffelfietsen’

Tijdens een goedbezocht online evenement heeft de provincie Utrecht op zaterdag 23 januari jl. met alle betrokken partijen de opbrengsten van de experimentfase met Snuffelfiets-sensoren toegelicht. Er is in de afgelopen 1,5 jaar door de ruim 500 deelnemers aan dit innovatieve experiment zo’n 750.000 kilometer gefietst en dat heeft 20 gigabyte aan data over de luchtkwaliteit opgeleverd. De resultaten blijken waardevol en de provincie wil doorgaan met deze manier van meten met sensoren samen met inwoners.

Opbrengsten
Sinds zomer 2019 hebben ruim 500 deelnemers in de provincie Utrecht, waaronder inwoners uit Nieuwegein en een deel van Gelderland met een meetkastje aan het stuur gefietst. Op de 750.000 kilometer die zij bij elkaar hebben gefietst werd elke 10 seconden door de sensor de luchtkwaliteit gemeten. Dat heeft 20 gigabyte aan data opgeleverd, die door het RIVM zijn gevalideerd. Deze mobiele manier van luchtkwaliteit meten bestond nog niet en levert veel nieuwe informatie op over fietspatronen en de luchtkwaliteit onderweg. Hiermee kan de provincie bijvoorbeeld gezondere fietsroutes ontwikkelen.

De metingen worden op de kaart weergegeven op een open dataplatform. Naast het verzamelen van data is er veel nuttige ervaring opgedaan met de samenwerking met inwoners. Hun betrokkenheid en input is van groot belang voor de provincie.

Vervolg
De opbrengsten uit de experimentfase zijn zeer waardevol. Om dit te vertalen naar concrete beleidsmaatregelen moet er echter nóg meer gemeten en gefietst worden. Daarom gaat de provincie Utrecht door met de snuffelfiets, samen met inwoners. In het vervolg zal niet alleen fijnstof worden gemeten maar ook de temperatuur, in verband met het steeds vaker voorkomen van hitte(stress). Daarin wordt samengewerkt met het KNMI. De deelnemers wordt gevraagd te blijven fietsten met hun sensor. Vrijgekomen meetkastjes zijn beschikbaar voor nieuwe deelnemers. De belangstelling voor deelname is enorm, er is inmiddels zelfs een wachtlijst.

Snuffelfiets is een samenwerking van de provincie Utrecht met gemeenten, inwoners, bedrijven en kennisinstellingen. De sensor is ontwikkeld door SODAQ, het RIVM beoordeelt en analyseert de data en Civity presenteert de verzamelde data in actuele kaarten op hun dataplatform.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk