Roetkaart Nieuwegein beschikbaar

Nieuwegein houdt al een aantal jaren de luchtkwaliteit nauwlettend in de gaten, zowel met berekeningen als met metingen. Het college van B&W heeft onlangs de resultaten over 2014 vastgesteld.

Een deel van de luchtverontreiniging bestaat uit roet. Deze stof is met name afkomstig van het verkeer. De roetconcentraties zijn berekend voor het hele grondgebied van de gemeente. Daarbij zijn alle wegen die een relevante bijdrage leveren – tot 3 kilometer buiten de gemeentegrens – als verspreidingsbron ingevoerd. Op korte afstand van deze wegen is gebruik gemaakt van een fijnmazig grid aan rekenpunten (10×10 meter) en op grotere afstand van een iets grover grid (25×25 meter). De invloed van het verkeer op de lokale luchtkwaliteit wordt hiermee duidelijk inzichtelijk. Ook midden in woonwijken zijn soms verschillen in concentraties te zien; deze worden veroorzaakt door de gebruikte achtergrondconcentraties (grid van 1 x 1 kilometer). De resultaten zijn hier te bekijken.

De jaarrapportages over 2014 zijn, net als de rapportages over voorgaande jaren, te vinden op deze website. Ook de interactieve luchtkaart op deze website is geactualiseerd en te raadplegen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk