Katern

Rijkswaterstaat waarschuwt voor grote hinder snelweg A12

Van 2 juni tot 1 juli voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de snelweg A12 Den Haag richting Utrecht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. Rijkswaterstaat gaat onder andere het asfalt op de weg vervangen. Op 11 doordeweekse dagen zijn 2 van de 4 rijstroken van Nieuwerbrug tot aan De Meern niet beschikbaar. Ook wordt de A12 10 nachten en vier weekenden geheel in deze rijrichting afgesloten. Weggebruikers op de A12 moeten in juni rekening houden met grote verkeershinder en fors extra reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur.

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om niet in de file aan te sluiten. Eric Diepstraten, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat in Midden-Nederland: ‘De hinder kan enorm oplopen als weggebruikers hun gedrag niet aanpassen.’

Werkzaamheden A12
Het wegdek van de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn richting Utrecht bereikt het einde van de levensduur. Ook voorziet Rijkswaterstaat dat over een paar jaar op delen van de A12 de vastgestelde geluidsnormen mogelijk worden overschreden. Daarom vervangen we het bestaande asfalt nu door stiller asfalt. Daarnaast voert de aannemer onderhoudswerkzaamheden uit aan viaducten waaronder viaduct Strijkviertel bij De Meern, vervangen we voegovergangen en werken we aan de vangrails. Zo gaat de A12 straks weer jaren mee.

Weekendafsluitingen en nachtafsluitingen
Tijdens de werkzaamheden is de A12 Den Haag richting Utrecht vier weekenden (7-10, 14-17, 21-24 juni en 28 juni–1 juli) dicht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. De A12 blijft in deze weekenden wel open van oprit Gouda tot afrit Reeuwijk. Daarnaast vinden er 10 nachtafsluitingen plaats. Op 11 doordeweekse dagen zijn 2 van de 4 rijstroken niet beschikbaar van Nieuwerbrug/Harmelen tot aan De Meern. Er geldt dan een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur. Rijkswaterstaat zal de weggebruiker per weekend informeren over de exacte afsluitingen, verwachte hinder en omleidingen.

Werk thuis of reis anders
Tijdens de werkzaamheden is hinder helaas niet te voorkomen. Rijkswaterstaat doet er alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken. Daarom werken we vooral in het weekend. Toch kunnen er tijdens de werkzaamheden lange files ontstaan, waardoor de vertraging kan oplopen tot meer dan een uur. Het advies aan weggebruikers is om als het mogelijk is tijdens de werkzaamheden thuis te blijven of te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. Hierdoor kunnen weggebruikers die echt de weg op moeten gebruik blijven maken van de A12.

Slim Reizen-app
De vaste weggebruiker van de A12 wordt beloond als hij/zij gedurende de werkzaamheden geen gebruik maakt van de A12. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden voor de Slim Reizen challenge via de Dumoco+-app. ‘Zo houden we samen de A12 bereikbaar voor noodzakelijk verkeer tijdens de werkzaamheden’ aldus Rijkswaterstaat.

Verkeershinder in regio Utrecht
In 2024 voert Rijkswaterstaat, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. Zo zullen de stalen kabels van de Galecopperbrug worden vervangen, wordt het wegdek op grote delen van A2 vernieuwd, ook enkele renovaties zullen worden uitgevoerd aan verschillende viaducten en bruggen en wordt nieuwe verlichting aangebracht in de Leidsche Rijntunnel (A2).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk