Katern

Rijkswaterstaat pakt eikenprocessierups aan

Ieder voorjaar komt de eikenprocessierups in wisselende aantallen voor in Nederland, zo ook in de bomen op plekken langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Rijkswaterstaat zet zich zoals elk jaar in om de rupsen zo goed en snel mogelijk te bestrijden. Daarbij gebruiken we bestrijdingsmanieren die zowel effectief als diervriendelijk zijn, tegelijkertijd houden we rekening met landelijke regels rondom de bestrijding van de rupsen.

Zo hangen er op veel plekken nestkastjes voor koolmezen. De koolmezen bouwen een nest in die vogelhuisjes en vangen de rupsen als voedsel. Deze methode heeft al goede resultaten laten zien, in bomenlanen met nestkastjes kwamen in afgelopen jaren de rupsen minder voor. ‘Maar dit bleek niet genoeg, werken we sinds vorig jaar meer systematisch ook met een grote stofzuiger. Die stofzuiger zuigt losse rupsen op, maar ook hele nesten. Het voordeel van deze methode is dat we alleen de eikenprocessierups bestrijden en andere soorten insecten met rust laten.’

De eikenprocessierups is erg lastig te bestrijden. In de maanden april, mei en juni komt de rups het meeste voor en verschijnen ze sneller dan wij ze kunnen weghalen. Vandaar dat er in de drukke periodes alleen op de belangrijke doorfietsroutes of langs veel bewandelde wandelpaden met de stofzuiger wordt gewerkt. Toch is het niet helemaal te voorkomen dat u de rupsen tegenkomt. ‘We geven altijd met borden aan waar de rupsen veel zitten, zodat u een andere route kunt kiezen. U kunt er ook voor kiezen om uw weg te vervolgen, maar dan raden we wel aan bedekkende kleding aan te trekken. Dan is er minder kans dat de irriterende haartjes op de huid terecht komen’ aldus Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat houdt vanaf april in de gaten waar de rupsen voorkomen en zorgt ervoor dat ze worden opgezogen voor de overlast periode begint. De verwachting is dat het opzuigen vooral tussen mei en juli gaat gebeuren. Afhankelijk van de hoeveelheid rupsen monitoren we ook na juli nog of er nieuwe nesten ontstaan. De eikenprocessierups kan tot september en oktober voor overlast zorgen, maar minder dan in het voorjaar. Dit komt omdat de haartjes van de rups het hele jaar door in oude nesten achterblijven en in de lucht blijven hangen of in het groen belanden. In het najaar en de winter neemt de overlast wel sterk af.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk