Repair Café Nieuwegein viert 10-jarig bestaan

Repair Café Nieuwegein vierde afgelopen zaterdag 6 mei in Buurtplein Doorslag haar 10-jarig bestaan. Natuurlijk was er voor alle bezoekers gebak. Ook burgemeester Frans Backhuijs kwam langs om voorzitter Jos Storken een T-shirt uit te reiken dat speciaal ontworpen was voor alle vrijwilligers voor deze gelegenheid.

Burgemeester Frans Backhuijs: ‘Ik draag het Repair Café een warm hart toe omdat het zorgt dat er minder spullen op de afvalberg belanden. Maar ook omdat ik zelf in mijn jeugd graag apparaten uit elkaar haalde om ze te repareren.’ Na afloop van het Repair Café, dat overigens voor deze gelegeneheid een uur eerder sloot om feest te vieren, was er een borrel én een moment voor een groepsfoto.

Sinds het eerste Repair Cafe in 2013 hebben de vrijwilligers meer dan 3.500 reparatieverzoeken gekregen. Zo’n 75% daarvan werd gerepareerd. In 2020 kwam er een nieuwe locatie bij, deze vindt plaats iedere tweede zaterdag van de maand in Buurtplein Galecop.

Een van de vrijwilligers: ‘Helaas is de ‘repareerbaarheid’ van apparaten in de afgelopen tien jaar niet verbeterd. Integendeel! Een groot gedeelte van de reparatietijd zijn reparateurs bezig met het openen van een apparaat. Dat komt doordat het is dichtgelijmd, of doordat het apparaat vastzit met klikverbindingen (die makkelijk afbreken) of met speciale schroeven. Gelukkig heeft de Europese Commissie recent een voorstel aangenomen die fabrikanten gaat verplichten om vervangende onderdelen te leveren aan reparateurs, ook ná de garantieperiode.’

Ondertussen blijft het aantal Repair Cafés gestaag toenemen. Wereldwijd zijn er op dit moment 2.726 Repair cafés. Zo’n 600 daarvan zitten in Nederland en heeft Nieuwegein 2 van deze mogelijkheden om uw oude kapotte spullen te laten repareren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren