Rekruteren van recruiters

De arbeidsmarkt trekt sinds vorig jaar weer aan, met als gevolg dat ook de vraag naar gekwalificeerde medewerkers stijgt. Als bijkomend effect van deze aantrekkende werkgelegenheid stijgt ook de vraag naar HR- en recruitmentpersoneel om zo het proces van werving en selectie in goede banen te leiden. In 2016 zijn 37.763 unieke vacatures voor HR- en recruitmentfuncties online geplaatst, een stijging van 24,2 procent ten opzichte van 2015. Dit blijkt uit onderzoek op basis van data uit de vacature analyse tool van Jobfeed. Met behulp van deze tool zijn de ontwikkelingen omtrent online vacatures voor HR en recruitment in 2016 in kaart gebracht. Opvallend is het verschil in het aantal vacatures voor HR-managers en HR-specialisten. Ten opzichte van 2015 is de vraag naar HR-managers vorig jaar licht gedaald, terwijl de vraag naar HR-specialisten juist flink is gestegen, vooral in het laatste kwartaal van 2016.

Utrecht heeft de krapste arbeidsmarkt
Het grootste aantal vacatures was te vinden in de recruitmentbranche, gevolgd door functies in de personeelsadministratie en HR-support. Utrecht is één van de vier provincies met het grootste marktaandeel aan vacatures voor HR-professionals. Ook voor andere functies is de provincie een aantrekkelijke markt om te solliciteren. Utrecht heeft de krapste arbeidsmarkt van Nederland, met gemiddeld twee werkzoekenden per vacature. In Midden-Utrecht stonden zelfs 12.250 openstaande vacatures online tegenover 8.090 geregistreerde kortdurend werkzoekenden. Dit verschijnsel zorgt er onder andere voor dat deze regio van Utrecht tot één van de meest competitieve regio`s van Europa behoort. Utrecht is hierdoor in staat een aantrekkelijke en duurzame omgeving te creëren voor bedrijven en inwoners om in te wonen en werken.

Het kaf van het koren scheiden
Voor het aantrekken van recruitment- en HR-personeel is het vooral belangrijk dat bedrijven de arbeidsvoorwaarden goed op orde hebben. Flexibele werktijden, mogelijkheid om thuis te werken en meer vrije dagen staan hoog op het lijstje met wensen. Het rekruteren van recruitment- en HR-personeel vraagt om een professionele aanpak om het kaf van het koren te scheiden. Sollicitanten voor deze functies weten als geen ander waar op gelet wordt in de selectieprocedure en het kan daarom geen kwaad hulp van buitenaf in te roepen. Met behulp van dit soort recruitment software worden de selectieprocessen op professionele wijze vergemakkelijkt. Opvallend is dat het voor starters nog steeds lastig is om aan werk te komen terwijl HR-professionals moeite hebben met het vervullen van (HR- en recruitment)functies. Dit komt omdat bedrijven en organisaties toch vaak opzoek zijn naar ervaren krachten.

Robots als nieuwe HR- en recruitmentcollega’s
Een oplossing voor het vervullen van het grote aantal HR- en recruitmentvacatures komt misschien wel uit verrassende hoek. In de nabije toekomst zou het zomaar kunnen dat een robot deels het werk van de HR- of recruitmentmedewerker vervult. Het zou zeker de efficiëntie ten goede komen; robots kunnen aan één stuk door werken en zijn bovendien nooit ziek. Maar uiteraard is het menselijke aspect van deze functies cruciaal en spelen intuïtie en gevoel een belangrijke rol in het aannemen van personeel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren