Regionale samenwerkingsovereenkomst D-ZEP getekend in regio Utrecht

Zes zorgorganisaties uit de regio Utrecht zijn een samenwerking aangegaan. Samen hebben zij zich hard gemaakt om financiering te krijgen om voor de provincie Utrecht een interventieafdeling op te zetten voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP). Het gaat om de organisaties Altrecht, AxionContinu, Careyn, De Rijnhoven, Huisartsen Utrecht Stad, Quarijn en ZorgSpectrum. De samenwerkingsovereenkomst is eind vorig jaar getekend.


Regionale samenwerking
De organisaties willen de deskundigheid op het gebied van de combinatie dementie en zeer ernstig probleemgedrag versterken en uitbreiden. De regio voelt zich verantwoordelijk voor het ontwikkelen van passend aanbod voor deze doelgroep en vindt het belangrijk de deskundigheid voor het behandelen van deze cliënten verder te ontwikkelen in de V&V (Verpleging & Verzorging) en thuiszorg in regio Utrecht. Er worden acht regionale plekken beschikbaar gesteld voor tijdelijke opname waar kennis en kunde over deze specifieke doelgroep gebundeld wordt. Na behandeling op de interventie-afdeling keert de cliënt weer terug naar de thuissituatie of naar de zorgorganisatie waar de cliënt verbleef.

Terugkeergarantie
De samenwerkingspartners nemen verantwoordelijkheid met elkaar en geven met het tekenen van de overeenkomst ook een terugkeergarantie af. Dit betekent concreet dat de V&V-organisatie een garantie afgeeft, dat de betreffende cliënt na behandeling op de regionale interventie-afdeling D-ZEP, weer terug kan worden geplaatst naar de ‘eigen’ organisatie. Zij hechten belang aan goede netwerkzorg waarbij de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek het uitgangspunt is.


ZorgSpectrum wordt uitvoerende organisatie
De deelnemende organisaties zijn overeengekomen dat ZorgSpectrum zorgdraagt voor de realisatie van deze afdeling in locatie Vreeswijk (Nieuwegein). Voor deze organisatie en locatie is gekozen vanwege de beschikbaarheid van de ruimte. Door de zorg op een plek te concentreren kan aanwezige kennis en expertise verdergaand ontwikkeld worden. De acht plaatsen zijn niet alleen beschikbaar voor de samenwerkingspartners, maar voor alle inwoners uit de regio. Door de corona crisis is de verbouwing op locatie vertraagd en worden de eerste cliënten verwacht vanaf medio 2021.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk