Regenwormen voor grondverbetering

In het Natuurkwartier in Nieuwegein is vanochtend een start gemaakt met grondverbetering door regenwormen uit te zetten. In het Natuurkwartier is rondom het Milieu Educatie Centrum bij de tuinen sprake van extreme wateroverlast. Na een flinke regenbui blijft het water staan. Dit zorgt voor ongemak voor de bezoekers en is bovendien schadelijk voor de vaste planten en bomen want door het water sterven de wortels af. Om te zorgen voor een betere doorlating van het water is besloten de grond te laten bewerken door regenwormen.

Regenwormen hebben de eigenschap dat ze zich zowel horizontaal als verticaal een weg banen in de grond. Door het gangenstelsel dat de regenwormen maken, wordt de grond losser van structuur en komt er meer zuurstof in de grond. Na een aantal weken wordt het resultaat zichtbaar en komt de kruimelige structuur van de bodem terug. Regenwormen kunnen wel drie meter diep graven of tot het grondwater en dit zorgt vervolgens voor een perfecte water aan- en afvoer. De vrijwilligers die de tuin rondom het MEC verzorgen in het Natuurkwartier juichen het project toe.

Op meerdere plekken in de gemeente Nieuwegein zijn bij problemen met de afwatering regenwormen uitgezet. De gemeente verwacht dat de proef aanslaat.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk