Regentonnenactie Samen Duurzaam Nieuwegein

Heel Nieuwegein aan de regenton, als het ligt aan Samen Duurzaam Nieuwegein (SDN). Deze organisatie in Nieuwegein zet zich ervoor in de inwoners van Nieuwegein bewust te maken van het feit dat we ons met zijn allen moeten inzetten om het klimaat weer gezond te maken en tot die tijd de gevolgen van de klimaatveranderingen zo goed mogelijk op te vangen. Iedereen kan daar zijn of haar steentje aan bijdragen. Eén van de mogelijkheden is het plaatsen van een regenton in de tuin of op het balkon.

Waarom een regenton?
‘Het klimaat verandert, steeds vaker hebben we te maken met extremer weer. Enorme hoosbuien zorgen voor ondergelopen pleinen, straten en kelders. Lange droge zomers zorgen voor watertekorten in huis en tuin. We moeten wat dóen!’ aldus Erik van de Voort van Samen Duurzaam Nieuwegein.

Een enkele regenton levert gemiddeld jaarlijks 2000 liter herbruikbaar regenwater op. Regenwater dat dan niet in het riool verdwijnt maar nuttig kan worden ingezet voor het besproeien van planten binnen en buiten, het bijvullen van een vijver en nog veel meer. SDN streeft ernaar in Nieuwegein 250 regentonnen te plaatsen. Dat levert een besparing aan kraanwater op van 500.000 liter. Dat gaat dus wel ergens over.

SDN wil het gemakkelijk maken
Voor veel mensen vormt het plaatsen van een regenton een drempel om tot aanschaf over te gaan. Daarom regelt SDN voor iedereen de aanschaf en de plaatsing van de regenton. Dat gebeurt in samenwerking met Tonton regenton een bedrijf dat werkt met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. www.tontonregenton.nl De regentonnen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic en vervaardigd met 100% windenergie en 100% recyclebaar.

Hoog Heemraadschap Stichtse Rijnlanden (HDSR) helpt mee
Ook het waterschap vindt het belangrijk dat we zorgvuldig met regenwater omgaan. Vandaar dat zij aan SDN een subsidie van € 5.000,00 beschikbaar hebben gesteld. Deze subsidie wordt gebruikt om de eerste 100 Nieuwegeiners die een regenton bij SDN bestellen een korting van € 50,00 te kunnen geven. Wie het eerst komt het eerst maalt.

De aanpak
Tussen 3 en 16 april biedt Samen Duurzaam Nieuwegein alle Nieuwegeiners de mogelijkheid een regentonnen aan te schaffen en te laten plaatsen. Bent u geïnteresseerd kijk dan op de website van Samen Duurzaam Nieuwegein voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden. Er zijn 3 type regentonnen beschikbaar. Een ton van 100 liter, een ronde ton van 240 liter en een wandton van 350 liter.

One thought on “Regentonnenactie Samen Duurzaam Nieuwegein

  1. Henk

    500.000 liter lijkt misschien veel. Slaat nergens op om dit per liter aan te geven. Is veel te sugnificant.
    Water wordt per 1000 liter afgerekend, dus per m3 (kubieke meter).

    Een huishouden van 2 personen verbruikt al snel 100 m3 per jaar, dus al die regentonnen besparen dan water dat door 5 huishoudens per jaar verbruikt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk