Regeling vervoer en opvang van zwerfdieren

GroenLinks Nieuwegein is zeer verheugd te vernemen dat na 6 jaar aandringen het college een goede regeling heeft getroffen over vervoer en opvang van gewonde dieren en zwerfdieren. Ook zal per 1 januari 2013 een dierenvangnet regeling van kracht worden dat ervoor zorgt dat dieren bij een gedwongen huisuitzetting, adequaat opgevangen kunnen worden.

In deze tijd, waarin volgens de Dierenbescherming veel gemeenten hun taak op het gebied van opvang van zwerfdieren onvoldoende uitvoeren, doet Nieuwegein het tegenovergestelde en regelt het goed. Dit is voor zowel de inwoners als de dieren een verbetering . Terwijl je als inwoner vaak van het kastje naar de muur gestuurd werd als je een gewond dier of zwervende kat of hond aantrof, zal per 1 januari één instantie zorgdragen voor de goede afhandeling van alle meldingen.

De gemeente sluit hiervoor een contract met één organisatie die indien nodig ook gebruik maakt van specialistische opvang zoals voor inheemse vogels of exotische diersoorten die als huisdier worden gehouden. Deze integrale aanpak is veelbelovend. Op deze wijze wordt de kans aanzienlijk kleiner dat dieren tussen wal en schip terechtkomen en inwoners niet meer weten bij wie ze moeten zijn. Daarnaast is de gemeente nu ook bezig buurgemeenten warm te maken om de problematiek van de opvang voor in het wilde levende dieren op grotere schaal aan te pakken. GroenLinks zou graag zien dat de provincie dit voorbeeld volgt en een coordinerende rol op zich neemt.

GroenLinks is ook blij dat de dat de gemeente de keuze heeft laten vallen op een organisatie die veel oog heeft voor dierenwelzijn en qua opvang en herplaatsing de richtlijnen van de Dierenbescherming volgt. Financieel stemt de regeling ook tot tevredenheid: het college blijft keurig binnen het door de raad vastgestelde budget, maar de organisatie krijgt een reële vergoeding voor het uitvoeren van de wettelijk verplichte taken van vervoer en opvang.
Na een jaar wordt deze aanpak geëvalueerd en zal gekeken worden of het naar ieders tevredenheid werkt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk