Rechter zet Nieuwegeins stel met 12 honden uit sociale huurwoning na aanhoudend geblaf en stankoverlast

Al vier jaar lang worden buren gek van een stel in Nieuwegein met twaalf honden. Afgleopen week besloot de rechter dat het koppel en hun dochter uit hun sociale huurwoning worden gezet. Het onophoudelijke geblaf van de honden, in combinatie met de hondenpoep in de tuin en geschreeuw in huis, maken dat de rechter vond dat de woning ontruimd moest worden.

“Het is niet normaal dat honden soms 3,5 uur achter elkaar blaffen. Ook zitten de buren nooit meer in hun tuin vanwege de stank. De honden doen daar constant hun behoefte. Dit moét stoppen”, zei de advocaat van woningcorporatie Jutphaas Wonen twee weken geleden in de rechtbank. De woningcorporatie stond tegenover huurders die volgens hun buren al te lang overlast veroorzaken. Na veel gesprekken en waarschuwingen stopte de overlast niet. “Buren slapen bijna niet meer”, zei de advocaat van de woningcorporatie.

Ernstige inbreuk huurgenot
Vandaag krijgt de woningcorporatie gelijk: de huurders moeten hun huis uit. Van ‘goed huurderschap’ is met zoveel overlast geen sprake, aldus de rechter. “Het woongenot van omwonenden wordt aangetast en hun sociale en economische levens lijden hier intens onder. De gedaagden (het Nieuwegeinse stel met de honden, red.) maken op dit huurgenot al sinds lange tijd ernstig inbreuk en hebben in de praktijk niet laten zien dat zij bereid zijn de overlast die hun honden geven effectief aan te pakken.”

Hoewel het Nieuwegeinse stel twee weken geleden nog zei dat ze niet “precies” wisten welke klachten de buren hadden, vindt de rechter dat ze tijd genoeg hebben gehad om de overlast aan te pakken. Zij moeten uiterlijk 1 juni 2024 hun huis uit. De rechtbank houdt rekening met de dochter van het Nieuwegeinse koppel, dat in mei eindexamen moet doen en daarom tot die tijd graag in de buurt van haar eigen school wil blijven wonen.

Tijdens de zaak zuchtten de buren in de zaal over een uithuisplaatsing die nog maanden weg is. “Dan moet ik nog zó lang met die herrie omgaan”, hoorde je iemand toen zeggen. Van de rechter moet het Nieuwegeinse koppel de komende maanden wel proberen “de overlast die zij veroorzaken zoveel mogelijk te beperken”.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk