Rechter tikt Nieuwegein op de vingers voor vernielen nest grote bonte specht

De gemeente Nieuwegein is veroordeeld tot een boete van 1500 euro. Bij het aanleggen van de fietssnelweg naar Utrecht (tussen de wijk Galecop naar Papendorp) is vorig jaar een boom gekapt met een nest van een grote bonte specht erin.

De rechter in Utrecht oordeelde donderdagmiddag dat de gemeente zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Nieuwegein zou haast hebben gemaakt met de aanleg van het fietspad, om nog aanspraak kunnen te maken op een subsidieregeling die dreigde te verlopen. De boom werd in mei vorig jaar, midden in het broedseizoen gerooid. Achteraf bleek dat een specht er een hol in had gemaakt. Van de drie spechten-eitjes in het nest waren er twee gebroken. Het is onbekend wat er met het ene goede eitje is gebeurd.

Van de boete die de rechter heeft opgelegd moet Nieuwegein direct de helft betalen. Als de gemeente de komende twee jaar opnieuw in de fout gaat wordt de andere helft gevorderd. Nieuwegein zei tegen de rechter dat bomen die gekapt worden voortaan anders worden gecontroleerd en dat medewerkers voortaan extra voorzichtig zullen zijn in het broedseizoen.

Een grote bonte specht in een boom. Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

One thought on “Rechter tikt Nieuwegein op de vingers voor vernielen nest grote bonte specht

  1. G.A.van Engelen

    wie heeft de gemeente aangeklaagd,zeker milieudefensie of een andere gesubsidieerde club ,de belastingbetaler mag het gelag weer betalen via de WOZ die dit jaar weer een flink stuk hoger is

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren