Rattenoverlast verdubbeld in Nieuwegein

In Nieuwegein leeft de bruine rat. Het aantal meldingen daarvan stijgt. In 2019 kreeg de gemeente Nieuwegein 191 meldingen bin­nen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2018. En meer meldingen betekent meer overlast.

Overlast
Ratten knagen aan alles wat los en vast zit zoals kabels, snoeren, plastic pijpen en hout. Dat is gevaarlijk en brengt schade toe aan uw woning of bedrijfspand. Ratten dragen bacteriën met zich mee. Als u in contact komt met een rat, of een plek aanraakt waar een rat is geweest, kunt u ziek worden. Kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen lopen extra risico.

Waar komen ratten op af?
Ratten komen af op warmte en voedsel. Ze zijn altijd op zoek naar eten. Een weggegooide boterham, een half zakje chips, fruit, vogelvoer, ze vinden echt alles lekker.

Waar zitten ratten?
Ratten zitten in kruipruimten van huizen en gebouwen, ondergronds in riolen en buiten in tuinen en parken. Om een nest te bouwen gebruiken ze allerlei afvalmateriaal zoals papier en plastic.

Rattenpopulatie groeit snel
Ratten planten zich het hele jaar voort. Per nest worden wel 10 tot 12 jongen geboren. Zo groeit de rattenpopula­tie snel en dan begint de overlast pas goed.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?
­Dicht gaten en kieren in en om de woning. Zorg ervoor dat ratten nergens kunnen schuilen of onder kunnen kruipen. Gooi geen afval of etensresten in de tuin of op straat. Zet geen vuilniszakken of los afval naast afval­ containers. Voer geen brood of etensresten aan vogels en eenden.

Meld altijd ratten
Overlast van ratten? Een rat gezien bij u in de straat of op een openbare plek? Meld ratten via een mel­ding openbare ruimte en bel naar tel. 14030.

Gratis advies en bestrijding
De gemeente geeft de melding door aan een ongedier­tebestrijder. Zij komen dan langs voor gratis advies en gratis bestrijding. Voor inwoners en bedrijven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren