Raapstelenstamppot

In de maanden maart en april is de aanvoer van raapstelen op zijn grootst. De verkoop van deze goedkope en gezonde voorjaarsgroente begint echter al in februari en gaat door tot de maand mei. Raapstelen zijn op veel manieren te verwerken, onder andere in deze voorjaarsstamppot. Nodig voor 3 tot 4 personen
ca. 400 g verse raapstelen
ca. 1 kg aardappelen
melk
klontje boter (ca. 15 g)
zout en peper
snufje nootmuskaat
1 bekertje Hüttenkäse/Cottage cheese
evt. enkele bosuitjes Extra: pureestamper Schil de aardappelen en kook ze in een bodem water gaar.
Was ondertussen de raapstelen en verwijder de worteltjes.
Sla de raapstelen droog en snij ze in reepjes.
Giet de aardappelen af en pureer ze met een scheut melk, de boter, peper, zout en nootmuskaat.
Schep Hüttenkäse en raapstelen door de puree en verwarm de puree goed door.
Proef nog even of er nog wat zout, peper en nootmuskaat bij moet.
Strooi eventueel wat in ringetjes gesneden bosui over de stamppot.
Serveer de raapstelenstamppot met (vegetarische) worst, gehaktballetjes of hamburgers en jus. Vegetarisch hoofdgerecht
Bereidingstijd ca. 30 minuten
Bron: Het volkomen groenteboek Tip
Weinig tijd? Gebruik twee zakjes aardappelpuree in plaats van de verse aardappelen.
Ook lekker….een paar in reepjes gesneden gedroogde tomaten door de stamppot roeren.
En de Hüttenkäse kan natuurlijk prima vervangen worden door een bekertje crème fraîche.Weetje
Raapstelen zijn het dunsel van consumptierapen. "Dunsel" zijn jonge plantjes die na het opkomen van het te veel gezaaide zaad uit de grond worden getrokken om de overgebleven planten meer ruimte te geven zodat ze zich volledig en met genoeg ruimte kunnen ontwikkelen. Het zijn dus jonge en malse plantjes.
Raapstelen bevatten veel vitamines A, B en C en kalk en ijzer. Eet ze het liefst op de dag van aankoop of bewaar ze anders niet langer dan 2 tot 3 dagen in een open plastic of papieren zak in de koelkast. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk