Katern

Raad van Nieuwegein dringt aan op statiegeld voor blikjes en PET-flesjes

Zwerfafval is een hardnekkig probleem en dit vormt een bedreiging voor het milieu, dieren en mensen, niet alleen in Nieuwegein, maar landelijk en zelfs wereldwijd. Om haar steentje bij te dragen aan het slinken van het zwerfafval heeft de gemeenteraad van Nieuwegein de motie “Als je niks weggooit, hoef je ook niks op te (laten) ruimen” aangenomen. Hiermee sluit de gemeente Nieuwegein zich aan bij de Statiegeldalliantie.

In de Statiegeldalliantie bundelen organisaties, bedrijven, verenigingen en lokale overheden hun krachten voor één heldere, concrete vraag aan de Nederlandse en Vlaamse regering: Voer in 2018 statiegeld in op álle PET-flessen en blikjes! Kleine PET-flesjes en blikjes worden amper gerecycled en komen vaak als zwerfvuil in het milieu terecht. Zwerfafval is een breed probleem. Nieuwegein zet daarop in met meerdere acties en projecten en stimuleert haar inwoners actief om te helpen zwerfafval op te ruimen. Al heel veel inwoners doen hier aan mee. Het heffen van statiegeld op kleine PET-flessen en blikjes zal daarbovenop een belangrijke bijdrage leveren aan vermindering zwerfvuil.

De Nieuwegeinse gemeenteraad vraagt met de aansluiting bij de Statiegeldalliantie aan de Nederlandse regering om het statiegeldsysteem in 2018 uit te breiden tot blikjes en alle grote én kleine PET flessen in Nederland. Wethouder Peter Snoeren: “Ik ben blij met deze motie van de gemeenteraad. Hiermee laat Nieuwegein zien dat ze veel waarde hecht aan een leefomgeving voor haar inwoners die schoon, heel en veilig is. We stimuleren daarnaast onze inwoners om zoveel mogelijk waardevolle grondstoffen in te zamelen voor hergebruik.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren