Update: Tramhalte in Merwestein blijft behouden

De tramhalte Merwestein in Nieuwegein blijft behouden. Daartoe heeft de meerderheid van de Statenfracties vanmiddag besloten. Eerder liet de Partij van de Arbeid onze redactie weten dat wat hen betreft de halte niet moet worden opgeheven. Hiervoor heeft de fractie vanmiddag een amendement ingediend die gesteund is door de meerderheid. De D66, CDA, GroenLinks, de SP, ChristenUnie en de PvdA zelf waren voor het behouden de tramhalte. Met dit amendement had zij met 31 stemmen van de 49 een meerderheid om de tramhalte te behouden. Vanmiddag liet 50PLUS ook weten het amendement te steunen zodat 32 van de 49 voor waren.

Het college heeft eerder het voorstel gedaan om 1 miljoen te besparen op de vervanging van de hele tramlijn. Statenlid Julie d’Hondt: ‘De provincie moet zorgen voor goed en toegankelijk openbaar vervoer. Het opheffen van een tramhalte staat hier haaks op. De halte ligt onder andere dichtbij een ziekenhuis, een theater, een klimaateducatiecentrum en sportvelden. Bovendien worden er binnenkort nog veel nieuwe woningen en een bioscoop gebouwd. Allemaal zaken die een goede bereikbaarheid verdienen. Daarnaast heeft de gemeente Nieuwegein toegezegd mee te betalen aan betere toegankelijkheid voor gehandicapten en een veiligere openbare ruimte: een van de redenen waarom de halte nu weinig gebruikt wordt.’

De kosten zijn gezien het totale budget van bijna € 160 miljoen wel te overzien. D’Hondt: ‘Als je ziet hoe de miljoenen ons om de oren vlogen bij de meerkosten van de Uithoflijn, vind ik het onverteerbaar dat het college uitgerekend hierop wil besparen: het levert financieel weinig op en veroorzaakt veel ongemak voor de reizigers. Het gaat nu wellicht om relatief weinig in- en uitstappers, maar als straks de SUNIJ-lijn gekoppeld wordt aan de Uithoflijn en eindelijk storingsvrij gaat rijden, gaan die aantallen omhoog, is de verwachting. Door het opheffen van de halte laten we reizigers in de kou staan’.

De PvdA diende maandag 24 september samen met D66, SP, ChristenUnie, CDA en GroenLinks een amendement in tijdens de Provinciale Statenvergadering om het besluit de halte op te heffen te schrappen. Deze werd aangenomen. Daarnaast diende de PvdA een motie in om te voorkomen dat in de begrotingen voor dit soort projecten wordt gewerkt met een post ‘onvoorzien onvoorzien’. Daarmee wil het college voorkomen dat ze bij budgetoverschrijdingen terug naar de Staten moeten om extra geld te vragen. De PvdA vindt dit een kwalijke zaak, omdat het erop lijkt dat het college hiermee fouten in de begroting (zoals ook in dit project is gebeurd) wil verbergen in plaats van verantwoording af te leggen aan Provinciale Staten. ‘Juist in dit soort complexe projecten is het belangrijk om PS in staat te stellen goed te controleren of de provincie wel goed bezig is. De perikelen bij de Uithoflijn laten zien dat dit geen overbodige luxe is.’ zegt Julie d’Hondt.

Het college en de raad van Nieuwegein spraken zich vorige week al unaniem uit voor het behoud van Merwestein. Volgens de lokale politiek viel het plan rauw op hun dak door gebrek aan communicatie met de gemeente. Ook het nabijgelegen Sport- en Evenementencomplex Merwestein en Theater De KOM trokken hierover aan de bel. Nieuwegein is blij met het behoud van de tramhalte.

amendement

One thought on “Update: Tramhalte in Merwestein blijft behouden

  1. Ron Ligtermoet

    Het is belangrijk om toegankelijkheid in een stad
    zonder treinverbinding overeind te houden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren